ELECCIONS ESPANYOLES
Política 09/12/2015

Santiago Vidal (ERC) es compromet a demanar en cada intervenció la supressió del Senat

Junqueras es mostra convençut que el seu partit guanyarà les eleccions a Catalunya perquè es premiarà la seva generositat i transversalitat

Roger Tugas
3 min
Junqueras, Tardà i Vidal, a Badalona / ACN

BadalonaERC ha defensat des de fa temps la necessitat de suprimir el Senat, però es dóna la paradoxa que aquest pot ser el cop en què hi aconsegueixi més representants. Què hi aniran a dir? El cap de llista republicà a la cambra alta, el jutge Santiago Vidal, ha afirmat aquest dimecres que hi vol ser per "anar impugnant totes les lleis del Congrés que perjudiquin Catalunya"; per recordar-li a Soraya Sáenz de Santamaría que, si s'ha de complir la llei, també cal complir els tractats internacionals que reconeixen el dret a l'autodeterminació; i, a més, s'ha compromès a iniciar totes les intervencions "demanant que es faci una votació prèvia sobre si s'ha de suprimir el Senat", amb ganes de veure quina cara "posaran Rita Barberá o José Montilla". "No ens hi estarem guanyant el sou, que a més és elevat", ha denunciat des de Badalona, en un míting on ERC ha reunit més de 200 persones, des d'on ha afegit: "Segur que no serem majoria, però és important perquè, si tenim grup propi, això significa disposar de tants minuts que, tot i que els dinosaures no ens escoltin, sí que ho faran les televisions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Vidal ha subratllat que encara no s'ha desconnectat i, per tant, encara cal anar a les Corts espanyoles: "Hauríem desconnectat si haguéssim tret tres milions de vots". "És imprescindible que no guanyi C's, que ERC i les forces sobiranistes guanyin, cal decidir si es vol ser súbdit d'una monarquia o ciutadà d'una república", ha subratllat, i s'ha compromès a que, quan sigui jutge del Tribunal Suprem de Catalunya, la primera sentència que dictaran "serà l'anul·lació del judici i la condemna del president Companys". Així mateix, ha afirmat que, com Martin Luther King, té "un somni", que l'estat espanyol prengui exemple d'una República catalana a qui li vagin bé les coses i sigui l'enveja del món en transparència i benestar, i "que cap al 2025 l'estat espanyol canviï i passi d'una monarquia autoritària a una república federal".

Sigui com sigui, el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat convençut que el seu partit "guanyarà les eleccions", a Catalunya ja que "és el punt de trobada de gent de molts llocs diferents que comparteixen l'objectiu de fer el millor per a la nostra societat" i "una força coherent que sempre ha defensat el mateix". "Quan d'independentistes n'hi havia pocs, érem d'aquests pocs i, si llavors no ens vam rendir, ara tampoc no ho farem", ha apuntat, just abans de recordar que ja va preveure que quedaria segon a les eleccions catalanes del 2012 i que guanyaria les europees del 2014 i ningú se'l creia. "Els nostres han d'anar tots a votar el 20-D, no renunciarem a defensar el nostre país, la nostra societat, la nostra gent, sempre", ha afirmat, i ha destacat la "generositat" mostrada per ERC i la seva transversalitat, també del procés, ja que, "com més transversal és el procés, més forts som, perquè més gent hi cap". "Ningú té tanta vocació ni tanta traça per cosir i recosir el nostre país", ha conclòs.

Finalment, el número dos de la candidatura, Joan Tardà, defensa la independència "per viure en una democràcia d'excel·lència, que estimuli que els ciutadans participin, sense corrupció, no subordinada als poders financers" i gaudir d'una "societat molt democràtica que sàpiga encarar els reptes del segle XXI". "El que hem de fer és derrotar C's, fer sortir la gent el dia 20 a votar, no siguem sectaris, dogmàtics", ha cridat, i ha defensat l'aliança amb CDC i la CUP per tirar endavant el procés i estenent la mà a En Comú Podem perquè, després del 20-D, també s'hi sumi un cop es confirmi que el PP seguirà governant a l'Estat.

stats