La secretària general del Parlament presenta la dimissió pressionada per la polèmica plaça d'uixer del seu fill

Borràs no acceptarà que plegui fins a conèixer el resultat de l'informe de l'Oficina Antifrau sobre el cas

3 min
La secretària general del Parlament, Esther Andreu, al centre, durant el ple del Parlament sobre la llei immerssió linguistica del maig del 22 de maig.

BarcelonaLa secretària general del Parlament, Esther Andreu, ha presentat aquest dimarts la dimissió després de setmanes de polèmica per la plaça interina d'uixer que a principis de mes va rebre el seu fill, Jan Forner, sense que ella comuniqués a la mesa aquest parentiu. Tal com ha avançat Efe i confirmen fonts parlamentàries, ho ha expressat verbalment durant la reunió de la mesa del Parlament d'aquest dimarts després que l'òrgan rector de la cambra acordés sol·licitar un informe jurídic extern a l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) perquè acredités si el procés de selecció de la plaça havia seguit els procediments correctes. Ara bé, aquesta dimissió encara no s'ha fet efectiva: segons fonts de Presidència, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, no acceptarà que plegui fins que l'Oficina Antifrau es pronunciï.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió de la mesa precisament ha començat una hora i mitja més tard del que és habitual perquè abans els grups han mantingut diverses trobades informals per abordar l'expedient de la convocatòria d'uixers. La mesa ha decidit finalment obtenir més informació sobre el cas –disposen de dos informes interns que avalen l'actuació d'Andreu– a través d'aquesta petició a Antifrau. PSC, ERC, i la CUP havien demanat un informe extern, mentre que JxCat era més reticent a sol·licitar-lo. Finalment, i segons fonts de la mesa, hauria sigut la presidenta del Parlament, Laura Borràs, qui ha plantejat que en cas d'externalitzar-ho havia de fer-ho Antifrau com a òrgan estatutari.

L'acord de la mesa, expliquen les fonts, ha provocat una reacció irada d'Andreu. Després de la reunió de la junta de portaveus, els membres de la mesa s'han quedat a la sala i han mantingut una altra reunió informal per parlar sobre el tema. La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha emmarcat la dimissió en el "desgavell" que considera que hi ha a la cambra des que Borràs la presideix: "Ho vam veure amb el cas de [Pau] Juvillà, després amb les dietes, amb les llicències per edat, i aquesta n'és una més", ha valorat la líder dels comuns. Per la seva banda, el diputat de la CUP Xavier Pellicer s'ha negat a "treure conclusions" sobre si la secretària general ha de dimitir fins que l'OAC emeti el seu informe.

La llei del sector públic, en el seu article 23, diu que les autoritats i el personal al servei de les administracions "s'abstindran d'intervenir en el procediment i ho comunicaran al seu superior immediat" quan hi hagi "parentiu de consanguinitat dins del quart grau" amb algun dels interessats. Quan el cas va sortir a la llum, la secretària general del Parlament va defensar en un comunicat que no va participar en cap fase del procediment des del 23 de novembre, quan es va publicar la convocatòria, i que per aquest motiu ja no va informar del possible conflicte d'interessos. "Quan el director de govern interior, a proposta del Consell de Personal, va plantejar la conveniència de constituir una borsa d’uixers i una borsa d’administradors parlamentaris, la secretària general va accedir a convocar-les i ja des d’aquell moment va manifestar que, donada la càrrega de feina, s’inhibia de qualsevol participació en el procés selectiu, tant en la redacció de les bases com en la selecció dels candidats, com així va ser", va argumentar.

Cinc mesos de polèmiques constants

Andreu porta mesos qüestionada a la cambra, no només perquè hagi acumulat moltes polèmiques en poc temps, sinó també per enganxades amb membres de la mesa i també amb altres treballadors de la cambra. Ella va ser qui va obstaculitzar la transparència en el cost de les llicències per edat, la qual cosa li va comportar un enfrontament directe amb l’ex lletrat major Antoni Bayona, membre de l’òrgan de transparència del Parlament i partidari de lliurar les dades. Andreu li va obrir un expedient a l'exlletrat major per assetjament psicològic –després d’una queixa d’una arxivera– que es va tancar recentment sense cap sanció. Amb el tema de les llicències, Andreu també va tenir discrepàncies amb el lletrat major, Miquel Palomares, a qui va retirar les competències de direcció dels serveis jurídics en un episodi de tensió sense precedents entre lletrats.

Però més enllà de l’administració parlamentària, Andreu ha estat en el punt de mira quan la Junta Electoral Central va ordenar retirar l’escó al diputat de la CUP Pau Juvillà. Ella va executar les ordres per evitar la seva “imputació” i la de la resta de funcionaris malgrat que Borràs havia assegurat que mantindria l’acta de Juvillà fins que hi hagués una sentència ferma. Fins ara, però, la presidenta del Parlament li ha mantingut la confiança.

stats