DIARI DE CAMPANYA: CUP
Política 16/09/2015

Els secrets del rodatge de la pel·lícula de la CUP: quan la realitat supera la ficció

Tornant del rodatge que es va fer entre Bellpuig i Tàrrega, a un dels cotxes dels cupaires se li va punxar una roda i ara la factura està penjada al local de la CUP com el record del dia en què els diputats i candidats va fer d'actors per riure's d'ells mateixos

Laia Vicens
3 min

BarcelonaUna pel·lícula de vuit minuts "basada en realitats polítiques". Un camí desèrtic i una furgoneta atrotinada. Tres diputats de la CUP fent d'actors. Referències polítiques a cada frase. Un candidat amb un gat xinès a la mà. El vídeo electoral de la CUP ha causat furor a les xarxes socials: si bé és habitual que els líders polítics protagonitzin els vídeos electorals, no ho és tant que siguin comèdies en què es riuen d'ells mateixos. Però com va sorgir la idea? I com va anar el rodatge?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els creadors del vídeo són els de Metromuster, la productora que també va crear el reportatge 'Ciutat morta', sobre el cas 4-F. Ells havien de fer l'espot de campanya i van contactar amb el periodista i guionista Jair Domínguez perquè fes el guió. La CUP volia un vídeo que fes somriure, i tant David Fernàndez com Quim Arrufat i Isabel Vallet van "accedir de seguida" a fer d'actors –i a "fer l'idiota", segons ironitzen els mateixos cupaires.

"Voliem fer riure a la gent i que la gent s'enrigués de nosaltres com nosaltres ens enriem de nosaltres mateixos, de la nostra manera de fer", ha explicat la número dos dels cupaires, Anna Gabriel. Per fer-ho, van reunir-se els diputats, l'equip de premsa i la productora per fer una pluja d'idees dels grans 'hits' de la política catalana: la corrupció, simbolitzada en un cotxe que no ha passat l'ITV, la frase d'"avançar per l'esquerra" o que l'únic cartell que indica alguna referència geogràfica –Madrid 1978– encara despisti més.

I és que per gravar la pel·lícula, la CUP va buscar una zona "allunyada de tot", una carretera secundària entre Bellpuig i Tàrrega "on no passés cap cotxe". Per això, Josep Manel Busqueta, el número tres per Barcelona, a qui li agrada presentar-se com a "economista i pastisser", va preparar per a tots els participants esmorzar, dinar i berenar al seu forn de Bellpuig.

En realitat, la CUP normalment utilitza "les seves pròpies mans" per a muntar els actes. El dia del rodatge no va ser menys: la furgoneta la van facilitar membres de la formació de les comarques de Lleida –els que surten empenyent el vehicle al final del vídeo–, i fins i tot es va fer servir el cotxe de Quim Arrufat –és el que surt atropellant la Queta.

Ara bé, no era feina fàcil un rodatge a l'estil de 'Breaking bad'. "Ho vam haver de repetir diverses vegades", expliquen els que hi van ser. Per això, encara que primer havien de liquidar-ho en un dia –el 6 de setembre–, de seguida van veure que no donaven l'abast i l'endemà hi van haver de tornar.

La sorpresa va ser quan, tornant cap a Barcelona, la pel·lícula es va fer real: a un dels cotxes de la comitiva se li va punxar la roda. Hi anaven una noia de Metromuster, David Fernàndez, Gabriela Serra –número quatre per Barcelona– i la Sara, de premsa. "La Gabriela va sortir del cotxe i va dir el mateix que diu al vídeo: "Això ho arreglo jo en un moment!", explica la Sara, que conduïa el cotxe. Però res. Entre els riures de tots –i el nerviosisme obvi de la Sara–, va acabar arribant la grua i ara la factura del mecànic està penjada al local de la CUP. Com el record d'aquell cap de setmana en què els diputats i candidats van fer d'actors i en què la realitat va superar la ficció.

stats