Política 31/10/2019

Llibertat per a una altra de les empresonades pels aldarulls de la vaga general

El jutge li prohibeix assistir a manifestacions i considera que es van produir "incidents tumultuaris"

Pau Esparch
2 min
La manifestació dels estudiants acaba amb càrregues i detinguts

BarcelonaLa Xènia, una de les empresonades pels aldarulls de la vaga general del 18 d'octubre a Barcelona, sortirà en llibertat. Així ho ha acordat el jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, que l'ha deixat en llibertat provisional amb l'obligació de comparèixer a la Ciutat de la Justícia cada 15 dies i la prohibició d'assistir a manifestacions, reunions o concentracions que es puguin fer al carrer de qualsevol municipi de Catalunya. El jutge ha pres aquesta decisió, segons el seu escrit, tenint en compte "el temps" que la Xènia portava en presó preventiva –des de feia gairebé dues setmanes–, que no té antecedents penals i que en llibertat "no ha d'interferir ja en la investigació dels fets".

La jove va quedar detinguda el 18 d'octubre per la Policia Nacional, durant els aldarulls de la vaga general, al voltant de la prefectura de Via Laietana del cos estatal. La Policia Nacional li va atribuir els delictes de desordres públics i atemptat a agents de l'autoritat. Ara el jutge ha resolt deixar-la en llibertat però li ha imposat la mesura de no participar en manifestacions al carrer. El magistrat ho argumenta pel "context en què es van produir presumptament els fets investigats amb motiu dels incidents tumultuaris que unes dates abans" es van produir a Barcelona i altres ciutats catalanes.

Segons el jutge, els incidents van tenir una "greu afectació de la tranquil·litat ciutadana i l'ordre públic". Així mateix, afegeix que la jove pot haver participat "activament" en els actes i per això considera "necessària" la mesura de prohibir-li assistir a concentracions per "evitar la seva presumpta participació en altres fets de la mateixa classe".

Segona llibertat en una setmana

La Xènia, per tant, sortirà en llibertat condicional després que aquest dilluns la Paula quedés en la mateixa situació. Les dues van ser empresonades al centre penitenciari de Wad-Ras on de moment s'hi manté l'Andrea, a qui la Policia Nacional també va imputar el llançament d'objectes contra els agents –cosa que no passa ni amb la Xènia ni la Paula, a les quals només els van atribuir desordres públics i atemptat a agents de l'autoritat–. La Xènia i la Paula van ser detingudes el 18 d'octubre i l'Andrea tres dies abans, totes a Barcelona.

Amb l'excarceració de la Xènia, una trentena de persones continuen empresonades arreu de Catalunya pels aldarulls que s'han viscut des que es va conèixer la sentència del Tribunal Suprem.

stats