ELECCIONS 20-N
Política 21/11/2011

CiU s'imposa a l'Entesa al Senat i aconsegueix nou representants

Al conjunt de l'Estat el PP arrasa amb 135 representants i el PSOE cau als 48

Acn
2 min

BarcelonaCiU s'ha imposat a l'Entesa Catalana de Progrés i ha obtingut un total de nou senadors amb el 100% escrutat. La coalició, formada per PSC i ICV-EUiA, n'ha aconseguit set. D'aquesta manera, la federació convergent guanya cinc senadors i l'Entesa en perd cinc. De la seva banda, ERC, que va decidir no reeditar l'acord de l'Entesa, no ha obtingut representació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la resta de l'Estat, el PP ha estat el clar vencedor amb un total de 135 senadors, 34 més que ara fa quatre anys, mentre que el PSOE ha baixat de 88 a 48. El PNB en guanya el doble i passa de dos a quatre, mentre que CC-PNC passa d'un a dos. La novetat és Amaiur, la formació de l'esquerra abertzale, que entra al Senat amb tres representants.

CiU passa de quatre senadors a nou i l'Entesa de dotze a set. Després de dues legislatures amb 4-12 representants respectivament, els convergents avancen els progressistes i a més ho fan a quasi totes les circumscripcions. A Girona i Lleida la federació obté tres senadors per un de l'Entesa, a Barcelona guanya l'Entesa amb tres representants i CiU es queda amb un, mentre que a Tarragona empaten amb dos.

Des de l'any 1993 que l'Entesa no baixava dels vuit senadors, aconseguint-ne dotze el 2004 i el 2008. De la seva banda CiU s'ha mantingut amb quatre les dues darreres legislatures i amb vuit fins al 1996. En aquest sentit, ha registrat el seu millor resultat d'ençà del 1993, quan CiU va aconseguir deu senadors.

Els senadors per Barcelona que han estat escollits són Mònica Almiñana, Jordi Guillot i Carles Martí per l'Entesa i Montserrat Candini per CiU. Per Girona, han sortit des de CiU Joan Bagué, Pere Maluquer i Maria Rieradevall i des de l'Entesa Rafel Bruguera. I a Lleida, representaran CiU Ramon Alturo, Manel Plana i Maite Rivero i l'Entesa Francesc Boya. I a Tarragona hi ha hagut empat: Joan Sabaté i Maria Jesús Sequera per l'Entesa i Ferarn Bel i Jordi Senda per CiU.

ERC-Rcat-Catalunya Sí es queda sense senador després de tres legislatures. El simbòlic número 1 del partit, Moisès Broggi, no ha obtingut escó. El pacte entre Esquerra, el PSC i ICV-EUiA per crear un grup parlamentari a la cambra alta ha trencat una coalició que s'ha repetit des de l'any 2000.

La participació al Senat ha estat del 71,17%, quasi quatre punts menys que ara fa quatre anys, quan va ser del 74,49%. L'abstenció ha estat 28,83% -quatre punts superior-, mentre que els vots en blanc del 5,37%.

stats