Política 07/10/2019

Els comuns canvien la seva candidata al Senat: la filla d'Ernest Lluch substituirà Noelia Bail

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tancarà la llista d'En Comú Podem al Congrés el 10-N

Mireia Esteve
3 min
Rosa Lluch, filla d'Ernest Lluch, fotografiada a la Facultat d'Història de la Universitat de Barcelona, on fa classes.

BarcelonaLa secretària general del partit lila a Catalunya, Noelia Bail, no repetirà com a candidata d’En Comú Podem al Senat el 10-N. En el seu lloc, el líder de Podem, Pablo Iglesias -juntament amb la direcció dels comuns-, ha triat la filla d’Ernest Lluch, Rosa Lluch, perquè la substitueixi. Els comuns ja van fitxar la filla de l’exministre socialista perquè tanqués la llista del 28-A i ara han decidit que sigui la seva candidata a la cambra alta. L’anunci el van fer ahir la líder dels comuns, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el cap de llista al Congrés per al 10-N, Jaume Asens.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Porto al Senat la defensa dels drets humans i l’esperit de reconciliació i de construcció de ponts en aquests moments de desentesa”, va explicar Lluch durant la seva presentació. Historiadora i professora de la Universitat de Barcelona, un dels camps en què s’ha especialitzat en la seva trajectòria professional ha sigut el de la resolució de conflictes, amb un paper actiu en el procés de pau a Euskadi.

Més enllà del canvi al Senat -on els comuns no van aconseguir cap representant el 28-A-, les modificacions de Catalunya en Comú Podem són mínimes. Ahir Jaume Asens va reivindicar la seva candidatura com a “hereva del socialisme català” perquè “el PSC ha abdicat en la defensa del seu llegat”. “Ens preocupa, està molt subordinat al PSOE”, va lamentar. Colau hi va insistir assegurant que Pedro Sánchez els ha “fallat” en l’intent d’“aturar la ultradreta”.

Decisió consensuada

Des que Xavier Domènech va deixar la secretaria general de Podem a Catalunya (el setembre del 2018), l’encaix entre Podem Catalunya i Catalunya en Comú és encara una assignatura pendent. Tot i que aquest canvi es podia llegir com una evidència de les discrepàncies entre les dues formacions, fonts del partit lila a Catalunya asseguren que la decisió de substituir Noelia Bail per Rosa Lluch ha estat consensuada. De fet, expliquen que va ser la mateixa Bail qui va decidir fer un pas enrere quan Lluch es va mostrar predisposada a ser la candidata d’En Comú Podem al Senat. “La Rosa té un perfil compromès amb el diàleg que sempre hem defensat des de Podem”, expliquen les mateixes fonts.

Colau tancarà la llista al Congrés

I mentre que ahir es coneixia que la filla de l'històric dirigent socialista encapçalarà la llista a la cambra baixa, aquest dilluns la notícia ha recaigut en l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, que tancarà la llista d'En Comú Podem al Congrés de Diputats a la circumscripció de Barcelona. En una piulada a través del seu compte de Twitter, la batllessa de la capital catalana ha qualificat d'"orgull" formar part de la candidatura liderada per Jaume Asens i de la mà de Rosa Lluch.

Per justificar la seva decisió, Colau ha assegurat que "Espanya necessita una majoria progressista per regular els lloguers, fer front a l'emergència climàtica i trobar una solució dialogada per a Catalunya". Així, amb la bandera del diàleg, l'alcaldessa de Barcelona ocuparà el 10-N una posició que en altres ocasions havia ostentat la mateixa Lluch: el tancament de la candidatura.

En qualsevol cas, la llista sembla que no experimentarà gaire canvis amb respecte als comicis de l'abril, ja que la segona posició de sortida per Barcelona es mantindrà per a l'ecosocialista Aina Vidal i la tercera per a Mar García (Podem Catalunya), seguida de l'ex primer tinent d'alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello, el portaveu dels comuns, Joan Mena i Maria Freixenet, d'ICV.

Juntament amb Ada Colau, seran el membre del Cercle Ciutadà Estatal de Podem i catedràtic de Ciència Política, Vicens Navarro, i l'exsecretari general de CC.OO a Catalunya, el sindicalista Joan Carles Gallego.

stats