Política 15/08/2019

El Senat no publica les despeses en viatges dels senadors des de l'octubre del 2018

La cambra té compromès mostrar els costos en desplaçaments de manera trimestral

Europa Press
2 min
El Senat no publica les despeses en viatges dels senadors des d'octubre del 2018

BarcelonaTot i que el Senat té establert publicar de manera trimestral les despeses destinades als desplaçaments dels senadors, la cambra no mostra aquestes dades des de l'octubre del 2018, corresponents al període del juliol al setembre d'aquell mateix any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les normes de la cambra, la informació s'ha de publicar poques setmanes després d'haver tancat el trimestre i, fins l'any passat, el Senat havia complert amb els terminis. Tot i això, ja s'havien observat retards en la gestió a causa dels diferents ritmes de les agències de viatges.

El desembre del 2018 van actualitzar-se les dades del tercer trimestre d'aquell any (juliol-setembre) i no ha tornat a completar-se la informació. Sigui com sigui, durant aquell període la cambra va abonar 504.920,64 euros pels desplaçaments fets, una xifra inferior als dos trimestres anteriors: 840.475 euros entre l'abril i el juny i 681.746 euros del gener al març.

Les normes de la cambra

En l'estatut de la institució està estipulat que serà la cambra qui costejarà els viatges que els parlamentaris facin entre les seves províncies i Madrid, localitat on hi ha l'edifici i, per tant, on es fa l'activitat parlamentària. També ha de cobrir els desplaçaments a qualsevol altre punt del país i viatges oficials amb finalitats polítiques.

D'acord amb la normativa de la cambra, els senadors no han de demanar autorització per comprar els bitllets però la gestió ha d'estar avalada pels grups parlamentaris.

A trets generals, els costos en desplaçaments per trimestres han fluctuat entre els 600.000 i els 800.000 euros des del 2014, tot i que hi va haver certs períodes amb menys activitat a causa de la repetició electoral, el juny del 2016, els comicis generals del 2015 i la dissolució de les Corts a principis d'aquest curs per la convocatòria electoral, entre d'altres. En aquests mesos, per exemple, les despeses en viatges no van sobrepassar els 300.000 euros.

Monago, punt d'inflexió

Arran de la polèmica pels desplaçaments costejats pel Senat del popular José Antonio Monago entre el 2009 i el 2010 a destinacions fora d'Extremadura, la cambra va optar per publicar les despeses en desplaçaments de tots els parlamentaris. Ara bé, va decidir fer-ho de manera global, no a títol individual, i sense informar del destí ni el cost dels viatges dels senadors.

"Sens dubte és el mateix senador qui ha d'utilitzar de manera responsable els mitjans que la Cambra posa a la seva disposició", apuntava l'acord a què es va arribar aleshores. Un pacte que es va conformar després que el Tribunal Suprem recomanés regular la qüestió per evitar confusions.

stats