Política 06/10/2020

El Parlament acorda que no hi hagi una sessió específica de preguntes al president

Els grups podran formular dues qüestions, una d'elles a Aragonès o a Budó

Anna Mascaró
2 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en el ple del Parlament de dilluns.

BarcelonaLa situació inèdita que ha comportat la inhabilitació d'un president en l'exercici del seu càrrec ha desencadenat un seguit d'interrogants tant pel que fa al funcionament de l'executiu com al del Parlament. En les últimes setmanes els grups han estat debatent com mantenir el control parlamentari al Govern en funcions, amb els equilibris necessaris per no malmetre la fràgil relació entre ERC i JxCat, que reclamen que el vicepresident Pere Aragonès assumeixi funcions "limitades" al capdavant de l'executiu. I això s'ha plasmat aquest dimecres al Parlament amb la decisió de la junta de portaveus d'eliminar la sessió específica de preguntes al president de la Generalitat, que es feia cada quinze dies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La setmana passada, la majoria independentista va acordar a la junta de portaveus (amb l'oposició del PSC i Ciutadans) mantenir les preguntes al president de la cambra però que cada partit pogués triar si les dirigia al vicepresident Aragonès o bé a la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó. Aquest migdia han pactat, a més, que aquestes preguntes orals es facin en el mateix bloc que la sessió de control als consellers i no en un d'específic. A diferència de com es fa habitualment, ara totes les preguntes s'emmarcaran en un únic bloc, que durarà el mateix que duraven els dos blocs anteriors (el de les preguntes al president i el de les preguntes al Govern): una hora i mitja. Així, els grups disposaran del mateix nombre de preguntes per dirigir-les al Govern o bé, específicament, a Aragonès o a Budó.

La decisió s'ha aprovat per la majoria de l'òrgan rector del Parlament, però novament amb el desacord del PSC i Ciutadans, que consideraven que hi hauria d'haver dos blocs diferenciats de preguntes, com es fa normalment, i que hauria de ser Aragonès qui respongués a les preguntes dirigides al president, ja que és ell qui ostenta les funcions del cap de l'executiu. Tant els dos grups com el PP han presentat peticions de reconsideració a la mesa. De fet, en la sessió de control al Govern que es portarà a terme demà tots els grups que han formulat preguntes a la presidència del Govern han sol·licitat que sigui Aragonès qui les respongui. JxCat no ha registrat preguntes a l'executiu.

Paral·lelament, la mesa també ha decidit que des d'ara l'ordre d'intervenció dels membres del Govern es farà per sorteig (i no segons l'ordre de registre de les preguntes, com es feia fins ara). Aquesta mesura es començarà a aplicar, però, a partir del ple de dia 21 d'octubre.

stats