Política 26/05/2015

Set candidats imputats en causes judicials guanyen les eleccions municipals

Josep Poblet (Vila-seca), Joan Casas (Sant Feliu de Pallerols), Teo Romero (Santa Margarida de Montbui) i Jesús Calderer (Cercs) estan imputats i han guanyat per majoria absoluta, de manera que governaran segur. Tres més depenen dels possibles pactes

Laia Vicens
4 min

BarcelonaLes eleccions de diumenge han canviat el panorama polític en molts municipis, però no en d'altres, on ha han guanyat alcaldes que estan imputats en alguna causa judicial. Ja fa mesos, l'ARA va avançar que una trentena d'alcaldes es presentaven a la reelecció tot i la seva situació judicial, una xifra que va acabar sent molt menor perquè es va arxivar el cas dels sobresous de Federació de Municipis de Catalunya, que n'esquitxava a una vintena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, hi ha sis alcaldes que han revalidat la victòria tot i estar en el punt de mira judicial per causes de corrupció, més el cas de Salt, en què el cap de llista de CiU també està imputat per assetjament sexual. D'aquests set, quatre han guanyat amb majoria absoluta i seran alcalde segur, mentre que els altres tres estan en mans de pactes per assegurar-se el govern local.

Josep Poblet, a Vila-seca. CiU ha perdut quatre regidors (ha passat de 15 a 11) a Vila-seca (Tarragonès), però Josep Poblet tornarà a ser alcalde per majoria absoluta, la sisena que assoleix. Està imputat per malversació, blanqueig de capitals i falsedat documental en una de les branques del cas Innova.

Josep Poblet, intervenint en l'acte de la seva proclamació com a candidat / ACN

Joan Casas, a Sant Feliu de Pallerols. En aquest petit municipi de la Garrotxa, CiU ha mantingut els cinc regidors, una xifra que els permet governar amb majoria absoluta el ple de l'Ajuntament, format per 9 regidors. Casas està imputat per presumptes delictes de frau, prevaricació i tràfic d'influències (amb dos arquitectes i el secretari municipals).

L'alcalde de Sant Feliu de Pallarols, Joan Casas / OLOT TV

Teo Romero, a Santa Margarida de Montbui. El feu socialista a l'Anoia es manté immutable. Romero ha revalidat la majoria absoluta, tot i perdre un regidor. Ara té 8 dels 13 regidors del ple de Montbui. Està imputat per un presumpte delicte de malversació durant la seva etapa com a president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (entre el 2007 i 2010). La justícia investiga si va dedicar diners públics d'aquest Fons a fer turisme personal.

Teo Romero ha revalidat la majoria absoluta a Santa Margarida de Montbui / ACN

Jesús Calderer, a Cercs. L'anterior alcalde, Ferran Civil, va ser apartat quan la justícia el va condemnar a un any de presó i set d'inhabilitació per autoritzar la construcció de naus industrials en un terreny protegit. Ara bé, el seu successor, Jesús Calderer, també està imputat per presumpta prevaricació, acusat d'haver tolerat obres il·legals en uns terrenys que, a més, són d'una regidora d'ERC. CiU ha guanyat amb majoria absoluta, i ha sumat un regidor més que el passat mandat: ara governa amb sis del nou regidors del ple d'aquest municipi del Berguedà.

L'exalcalde de Cercs Ferran Civil, amb el futur alcalde, Jesús Calderer / NACIÓ DIGITAL

Joan Campolier, a Santa Susanna. Governava, de la mà de CiU, amb vuit dels onze regidors del ple. Campolier, però, va crear el nou partit Ara i Sempre: CiU s'ha quedat amb un regidor, i la nova formació s'ha endut cinc dels 11 representants del ple. A les portes de la majoria absoluta, Campolier depèn d'algun altre suport. No ho tindrà fàcil, perquè tots els partits refusen d'entrada donar-li suport. Campolier està imputat per irregularitats en l'adjudicació del servei d'escombraries.

Joan Campolier, a la dreta, amb l'exalcalde de Santa Susanna / ACN

Jaume Torramadé, a Salt. Ha perdut tres regidors (de 9 a 6), però ha tornat a guanyar les eleccions. Torramadé, imputat per un presumpte delicte d'assetjament a una companya del seu partit, Unió, ha revalidat la victòria a Salt. Ara bé, necessita algun pacte per governar un ple més fragmentat que mai. Un pacte amb ERC, que ha entrat a l'Ajuntament amb cinc regidors, seria suficient, però també pot quedar arraconat si la resta de forces acorden un govern alternatiu.

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé / ACN

Jaume Domínguez, dels Pallaresos. En aquest municipi del Tarragonès ha tornat a guanyar el PSC de Jaume Domínguez. El PSC ha guanyat un regidor més, i ara en té 4, però s'ha quedat a dos regidors de la majoria absoluta. Domínguez declararà el mes que ve com a imputat per un presumpte delicte de malversació de fons públics i falsedat documental. La justícia investiga si va adjudicar les obres de dos carrers del poble a canvi que la constructora li fes reformes gratis a casa seva.

Jaume Domínguez / TARRAGONA 21

En canvi, qui també estava imputada però ha perdut estrepitosament les eleccions és l'alcaldessa de Calaf, Maria Antònia Trullàs (CiU). Governava fins ara amb majoria absolutíssima (set dels 11 regidors del ple), però ERC, amb una candidatura encapçalada per qui va ser el cap de premsa del Barça en l'era Laporta, Jordi Badia, ha guanyat les eleccions al municipi de l'Anoia amb cinc edils i ha relegat CiU a última força, amb només tres regidors. Trullàs està imputada per un delicte d'administració deslleial amb la resta dels 52 exdirectius de Catalunya Caixa.

stats