Política 30/07/2022

Sis mesos per pactar a la mesa la fi de les llicències

El personal del Parlament s’ha desmarcat de la solució

3 min
Imatge d’un treballador als passadissos del Parlament de Catalunya.

BarcelonaFins al gener d’enguany una vintena de funcionaris del Parlament de més de 60 anys cobraven sense treballar pràcticament tot el seu sou, que podia arribar als 10.000 euros al mes. Un privilegi que, tal com va revelar l’ARA, costava uns dos milions d’euros anuals. Arran de la indignació ciutadana, la mesa va eliminar aquest privilegi del reglament, anomenat llicència per edat, i va obrir una negociació amb els treballadors per decidir què es feia amb les 21 persones que n’estaven gaudint i les 12 més que la tenien autoritzada per al 2022. L’estira-i-arronsa ha durat sis mesos: ara s’han revocat totes les llicències i s’ha creat un nou sistema de prejubilació.

Xoc entre els lletrats

Defensar la revocació de les llicències va generar tensió

La mesa va encarregar un informe als lletrats per veure quin marge jurídic tenia per revocar les llicències que ja s’estaven gaudint. Això va generar un xoc sense precedents dins els serveis jurídics. El lletrat major, Miquel Palomares, estava elaborant un informe que avalava la retirada de totes les llicències, però la secretària general, Esther Andreu, ho va frenar i el va apartar del cas. Altres lletrats argumentaven que les llicències ja concedides estaven blindades i no podien fer tornar a treballar els seus companys. Al final la mesa va encarregar un nou informe al lletrat Antoni Bayona, que va avalar la fi del privilegi.

Negociació

La mesa accepta crear un nou sistema de prejubilacions

Malgrat l’aval jurídic del març per acabar amb les llicències per edat, la mesa va decidir allargar el temps de negociació amb els treballadors, que demanaven que no es revoquessin les llicències ja autoritzades i un nou règim de prejubilació per a tots els funcionaris. Així, el termini va passar de l’1 d’abril al 17 de juny i en aquest període la mesa va permetre que es posessin en marxa noves llicències: almenys quatre funcionaris dels dotze que tenien aquest règim autoritzat per al 2022 van deixar de treballar.

Excedències remunerades

Es crea un nou règim similar amb un topall de sou de 2.819 euros

El 17 de juny no hi havia pacte entre la mesa i els treballadors per a les persones que es beneficiaven de les llicències per edat i van tornar a allargar el termini fins al juliol. Tanmateix, sí que van arribar a un acord per compensar la fi de les llicències amb un nou sistema de prejubilació per a tot el personal. En van dir excedències remunerades i consistia a deixar de treballar als 60, amb quinze anys d’antiguitat, i cobrar l’equivalent a la pensió –amb el topall de 2.819 euros al mes– a càrrec dels pressupostos del Parlament. Tot i el pacte, la presidenta de la cambra, Laura Borràs, ho va aturar després de crítiques al nou sistema.

Teletreball i prejubilació

Sense acord amb el personal, la mesa ha aprovat un nou règim

La mesa ha decidit tirar pel dret aquesta setmana sense pacte amb el personal: ha revocat totes les llicències i els treballadors s’hauran de reincorporar l’1 de novembre. Ara bé, amb l’opció de fer teletreball al 100% i de no tornar si només els queda un any per jubilar-se, tenen un familiar a càrrec o estan incapacitats temporalment, entre altres excepcions. Alhora s’ha aprovat un nou règim de prejubilacions que permet als funcionaris amb 25 anys d’antiguitat deixar de treballar tres anys abans amb el sou de la pensió a càrrec del Parlament.

stats