Política 05/07/2019

Socialistes, Podem i nacionalistes governaran Navarra amb un pacte que complica la investidura a Sánchez

UPN havia ofert els seus vots al Congrés si li donaven el govern foral

Europa Press
1 min
La líder del PSN, María Chivite / EFE

PamplonaPSN, Geroa Bai, Podem i Izquierda-Ezkerra han tancat aquest divendres l'acord per a un programa de govern a Navarra, després d'una reunió de tres hores al Parlament foral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les direccions de cada partit hauran de ratificar l'acord. Posteriorment, hauran de negociar l'estructura i composició de govern, tot i que previsiblement les converses continuaran ja després dels Sanfermines, és a dir, a partir del 14 de juliol.

L'acord ha estat anunciat conjuntament pels quatre partits en una compareixença en què han participat la secretària general del PSN i candidata a la presidència de Navarra, María Chivite; la cap de l'executiu en funcions i líder de Geroa Bai, Uxue Barkos; el secretari general de Podem Navarra, Eduardo Santos, i la portaveu d'Izquierda-Ezkerra, Marisa de Simón. La líder socialista ha agraït "la disposició de la resta de formacions polítiques a la voluntat de diàleg i d'arribar a acords, que són acords molt positius per a Navarra".

Chivite ha assenyalat que s'ha acordat "un programa ambiciós, centrat en les persones, progressista, amb avenços socials, en el qual s'afronten els reptes econòmics que té la nostra comunitat, i que fa especial èmfasi en la convivència".

El tancament d'aquest pacte a Navarra té repercussions en la política espanyola, perquè tanca la porta a Pedro Sánchez a ser investit amb els vots d'UPN, que els havia ofert a canvi del govern foral. Això, afegit a la negativa de Coalició Canària a donar suport a un govern amb Podem o amb un acord programàtic amb els liles, obligaria l'eventual pacte Podem-PSOE a comptar amb l'abstenció dels independentistes o de Cs o el PP.

stats