Partits

Qui són els ‘liquidadors’ de Ciutadans?

Inés Arrimadas va encarregar la refundació del partit a un grup que ha treballat tot l’estiu

3 min
Begoña Villacís i Guillermo Díaz, en roda de premsa

BarcelonaDesmembrat en cinc hecatombes electorals successives, Ciutadans afronta la possibilitat d’una desaparició que per a alguns dels seus exdirigents ja és inevitable. No per a Inés Arrimadas, que ni es resigna ni dimiteix encara que en el pitjor moment per al seu partit, després de les andaluses, va arribar a redactar un discurs de comiat. La líder taronja ha nomenat un grup format per vuit persones amb l’encàrrec de taponar les fuites d'aigua d'un vaixell que s’enfonsa. Són una mena d'equip de liquidadors com els que a Txernòbil o Fukushima arriscaven la vida per gestionar les conseqüències de la catàstrofe nuclear. Ara aquest equip ha de reconduir la fuga frenètica de votants i el declivi del partit taronja amb l’esperança d’aconseguir rellançar-lo. O, com a mínim, que l’estructura més essencial de la formació resisteixi.

Qui són, doncs, els liquidadors de Ciutadans? Guillermo Díaz, diputat al Congrés i figura pròxima a Arrimadas, és el perfil ideològic de l’equip del qual és portaveu. Una de les seves primeres accions va ser la presentació, juntament amb la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís –la cara més coneguda i coordinadora de l’equip– d’un document titulat Refundació liberal, que estableix les bases programàtiques a partir de les quals han de començar les obres de reconstrucció. Tot i que hauria de ser la Bíblia per començar a predicar el discurs en els futurs debats territorials, no hi ha gaire concreció: hi defensen la "igualat", la "llibertat" i les "classes mitjanes". El gran objectiu que es va marcar Arrimadas quan va arribar a la presidència de Cs va ser reforçar l’etiqueta “liberal” del partit i, de fet, el seu referent per a la refundació són els liberals alemanys (FDP), que el 2013 van arribar a perdre 93 escons i en l’actualitat formen part del govern.

En conversa amb l’ARA, Díaz no parla en cap moment de Ciutadans, sinó que es refereix al “partit liberal d’Espanya”: “És l’únic que és segur que serem”, admet. I és que la refundació planteja la possibilitat de fins i tot canviar el nom, el color i la marca de la formació. Tant Villacís com el regidor a Madrid Mariano Fuentes, Eva María Masías –alcaldessa de Ciudad Real– i Dimas Gragera –líder de l’oposició a Santa Coloma de Gramenet– poden aportar una “visió municipal” al partit. No en va, els següents comicis a la vista són les municipals. També compten amb l’eurodiputat Adrián Vázquez, president de la comissió que es va encarregar del suplicatori de Carles Puigdemont i que, com explica Díaz, "s’ha dedicat durant anys a revitalitzar partits liberals a Europa" (ha treballat a UPyD a més de Cs). La coordinadora a les Balears, Patricia Guasp, i la diputada al Congrés i portaveu econòmica del partit, María Muñoz, completen el grup. També compten amb un equip d’experts i una assessoria externa.

Recuperar la cohesió 

L'equip es reuneix cada divendres des del mes de juliol, i ja ha celebrat dues trobades amb càrrecs a la seu i d'altres de telemàtiques amb afiliats –2.000 persones s’han inscrit en el procés–. També han enviat una enquesta a desenes de càrrecs electes en el marc del “procés d’escolta” interna que volen portar a terme. Però el més important és convèncer els votants. “Qui va a votar no mira al passat, vota una expectativa, un futur”, exposa: “Hem de posar-hi colzes per colar-nos a l’espai liberal”. Per aconseguir-ho, tenen de marge fins a principis d’any, quan les conclusions de l’equip –coordinat en tot moment amb l’executiva– se sotmetin a votació interna.

stats