Política 17/01/2014

La Moncloa avança el cop de porta: "La consulta no és possible, no pot celebrar-se"

Santamaría no es planteja oferir a Catalunya una tercera via perquè ja disposa d'un grau d'autogovern "molt gran"

Ara
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres / EFE

BarcelonaNomés un dia ha trigat la Moncloa a tancar pública i explícitament la porta a la petició catalana del traspàs de la competència per poder organitzar un referèndum sobiranista. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha avançat que el Congrés dels Diputats "no permetrà" el referèndum. Després de la reunió d'aquest divendres del consell de ministres, Santamaría ha sortit al pas de la proposta aprovada 24 hores abans pel Parlament i que ja ha estat tramesa a Madrid perquè sigui debatuda al Congrés dels Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No permetrem actuacions contràries a la Constitució, i el referèndum d'autodeterminació n'és una", ha etzibat en roda de premsa. La vicepresidenta ha argumentat que democràcia significa per damunt de tot cenyir-se al "marc de la llei" i, per tant, tot allò que se'n surti no es pot canalitzar legalment.

Santamaría ha remarcat que la posició del govern espanyol és "clara i no ha canviat", és a dir, segueix dient que la sobirania nacional no és una matèria "susceptible de transferir-se o delegar-se" a Catalunya, perquè la Constitució estableix que està en mans del conjunt del poble espanyol. En tot cas seria "tot el poble espanyol qui tindria el dret a opinar" sobre la composició territorial de l'Estat. Per tant, a parer seu, "la consulta d'autodeterminació no és possible, no pot celebrar-se".

La vicepresidenta ha admès que no és el govern espanyol qui ha de dirimir si s'accepta o no la petició del Parlament, sinó que haurà de fer-ho el Congrés, però no té cap dubte que la resposta serà la mateixa perquè tant PP com PSOE "ja han expressat" la seva opinió coincident amb el seus arguments. Santamaría ha descartat portar al Tribunal Constitucional la proposició de llei sortida del Parlament, perquè no és una llei en ferm i serà el Congrés de fet l'encarregat de tombar-la.

Preguntada sobre per què el govern de Mariano Rajoy no s'obre a negociar amb Catalunya un major autogovern per intentar desactivar l'auge independentista, ha assegurat que "Espanya és avui per avui dels països més descentralitzats del món, per volum de recursos públics que gestionen les comunitats autònomes", així com per les "importants competències" de què disposen i pel grau "molt gran" de descentralització política". Per Santamaría, "tot és analitzable", però les cotes d'autogovern de Catalunya ja són molt grans.

stats