Política 09/11/2015

De "carreró sense sortida" a "atac brutal a la legalitat": la reacció unionista a l'inici de la desconnexió

Els partits i líders polítics de l'estat s'oposen a la declaració rupturista a aprovada al Parlament. Mentre alguns demanen diàleg amb Catalunya, altres exigeixen contundència al govern espanyol

Agències
4 min

MadridPoc després que el Parlament hagi aprovat aquest dilluns la declaració rupturistadeclaració rupturista de Junts pel Sí i la CUP, el president espanyol, Mariano Rajoy, ja ha avisat que es faran servir "tots els mitjans que l'Estat de Dret" posa a disposició del govern espanyol per frenar les aspiracions sobiranistes de Catalunya, començant un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC). Aquesta, però, no ha estat l'única reacció a l'Estat després del gest de desconnexió de la cambra catalana.

Jorge Fernández Díaz

Ministre de l'Interior d'Espanya

El ministre de l'Interior d'Espanya, Jorge Fernández Díaz, ha dit confiar que amb el recurs al TC n'hi hagi prou per aturar el procés polític iniciat avui. Però també ha avisat que el govern Rajoy "no renuncia a res" per imposar l'ordre constitucional del 1978. "Si, per desgràcia, no es tornés al sentit comú i es pretenguessin altres coses, es donaria la resposta adequada. Amb prudència i fermesa, amb proporcionalitat, però amb tota la claredat que el nostre estat de dret preveu en cadascuna de les situacions que eventualment es produeixin", ha advertit després de ser preguntat per l'aplicació de mesures penals.

Luis de Guindos

Ministre d'Economia d'Espanya

El ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos ha considerat que la independència "no és un escenari racional, raonable", i ha assegurat que no es produirà. "Aquí no es trencarà absolutament res", ha advertit poc després que s'aprovés la declaració rupturista. En declaracions des de Brussel·les, De Guindos ha deixat clar "el govern [espanyol] continuarà mantenint i finançant els serveis públics dels catalans" a través del FLA "com ha passat en els darrers dos anys". "Una cosa és la declaració, i una altra totalment diferent és el benestar i els serveis públics d’una comunitat tan important a Espanya com Catalunya", ha argumentat. El ministre d’Economia ha assegurat que el govern de Mariano Rajoy té "una sèrie d’instruments jurídics i d’altres d’econòmics" per reaccionar a la resolució de Junts pel Sí i la CUP, però ha previst una "resposta prudent, gradual i ferma".

Alfonso Alonso

Ministre de Sanitat d'Espanya

El ministre de Sanitat d'Espanya, Alfonso Alonso, ha indicat que la resolució adoptada pel Parlament serà recorreguda i "previsiblement anul·lada pel TC" i "per tant no haurà existit mai". Alonso ha remarcat que l'executiu espanyol "garantirà el compliment de la llei", "protegirà" la convivència dels catalans així com "la integritat de la sobirania nacional i la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya".

Alberto Garzón

Candidat d'IU al 20-D

El candidat d'IU al 20-D, Alberto Garzón, ha afirmat que el procés independentista condueix cap a "un carreró sense sortida" que "beneficia Mas i Rajoy" i que només es pot evitar amb política. Garzón ha considerat que el que ha passat al Parlament de Catalunya "malinterpreta els resultats electorals" de les passades eleccions catalanes, perquè "no hi va haver una majoria de vots independentistes". La via del recurs davant del TC que ha anunciat el govern espanyol no serveix, segons l'opinió de Garzón, perquè, "encara que les lleis estan per complir-se", els polítics han d'exercir el seu paper en lloc de convertir-se en "funcionaris". "Estem a temps de parlar tots", ha conclòs, pel què s'ha mostrat partidari de crear una taula de diàleg per desencallar el conflicte amb Catalunya.

Patxi López

Secretari d'Acció Política del PSOE

L'exlehendakari i secretari d'Acció Política i Ciutadania del PSOE, Patxi López, ha afirmat que el que s'ha aprovat al Parlament és "un atac brutal a la legalitat i a les normes de joc democràtic", de manera que "el primer que cal fer és defensar la llei i "a la majoria" de la societat catalana, ja que la seva voluntat està "segrestada". "Avui a Catalunya sembla que hi ha una sola veu, la dels secessionistes. Però no és cert. La majoria de la societat catalana està en contra del que avui estan proposant al Parlament. Per això, els socialistes no deixarem sense defensar la societat catalana", ha afegit López, que s'ha mostrat partidari de recórrer la declaració rupturista davant del TC.

Andrés Herzog

Candidat d'UPyD al 20-D

El candidat d'UPyD al 20-D, Andrés Herzog, ha instat el president Rajoy a activar de manera immediata l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia catalana. "No ha d'esperar a demà o passat", ha dit Herzog en declaracions a la seu del seu partit, on ha demanat també al govern espanyol que enviï un requeriment al president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, "perquè s'avingui a complir amb la legalitat vigent". Segons Herzog, ara mateix hi ha un buit de poder democràtic a Catalunya, "perquè els que exerceixen el poder, els colpistes, han confirmat la seva desobediència a totes les lleis".

Cristina Cifuentes

Presidenta de la Comunitat de Madrid

Comunitat de MadridCristina Cifuenteses farà complir la lleiC, "amb el suport dels principals partits polítics que defensen la legalitat, la democràcia i la Constitució", treballi perquè la decisió del Parlament "quedi en una declaració d'intencions".

Ignacio Cosidó

Director general de la policia espanyola

El director general de la policia espanyola, Ignacio Cosidó, ha assegurat que l'Estat ha estudiat tots els escenaris possibles a Catalunya i que el cos que dirigeix garantirà els drets i llibertats de tots els ciutadans. Amb aquesta afirmació, Cosidó ha volgut llançat un missatge de confiança i tranquil·litat als espanyols en relació amb "el desafiament independentista" català i l'aprovació al Parlament d'una "resolució absolutament inconstitucional".

stats