Política 23/10/2013

Sortu: “No volem ferir les víctimes”

L'esquerra abertzale considera que la sentència d'Estrasburg "ens acosta a la pau"

Efe
2 min
La regidora de Bildu a l'ajuntament de Pamplona, Eva Aranguren, i el membre d'ESK Xabier Barber, aquest dimecres a Pamplona / EFE

PamplonaEl president de Sortu, Hasier Arraiz, ha assegurat aquest dimecres que l'esquerra abertzale vol actuar "amb responsabilitat política" després de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans contra la doctrina Parot, ja que no desitgen "ferir" les víctimes del terrorisme, les principals associacions de les quals s'han mostrat contràries a la decisió d'Estrasburg i fins i tot han anunciat una mobilització a Madrid com a mesura de protesta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arraiz ha recordat, en una entrevista amb Euskadi Irratia, que fa dos anys l'esquerra abertzale va fer autocrítica i va admetre que "en ocasions" la seva "actitud política" havia ferit "sense voler" les víctimes d'ETA. Per aquest motiu, tot i que ha admès que la decisió d'Estrasburg és motiu d'"alegria" per a l'esquerra abertzale, ha remarcat que no volen que la seva actitud "faci mal a ningú, tampoc a les víctimes".

"Volem actuar amb responsabilitat política, no crec que sigui una victòria de l'esquerra abertzale, sinó una oportunitat per canviar la política penitenciària i per impulsar el procés", ha afegit Arraiz, tot i admetre que "Sortu i tota l'esquerra abertzale estem contents perquè Inés del Río sigui de nou a Euskal Herria, en possessió de tots els seus drets".

"Ens acosta a la pau"

Partits, sindicats i agents socials, molts d'ells vinculats a l'esquerra abertzale, han afirmat aquest dimecres que l'anul·lació per part del Tribunal Europeu de Drets Humans de la doctrina Parot és una notícia "que alimenta el procés de resolució i ens acosta a la pau". "Aquí no ha guanyat Inés del Río, ni ETA, ni una opció política determinada", han assenyalat en un comunicat subscrit, entre d'altres, pels sindicats LAB, ESK i STEE-EILAS i els partits EA, Sortu i Aralar, juntament amb altres col·lectius, en què aposten perquè ara "totes les parts facin passos cap a la resolució del conflicte".

Al costat d'una vintena de persones, Xabier Barber en basc i Eva Aranguren en castellà han llegit l'escrit en una roda de premsa celebrada en un hotel de Pamplona. Una roda de premsa durant la qual s'han negat a contestar a les preguntes relacionades amb la indignació de les víctimes d'ETA o els passos que hauria de fer la banda terrorista, amb l'excusa que "l'elevat nombre de col·lectius implicats" els impedia donar una resposta.

L'esquerra abertzale, que considera que la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans ha arribat "molt tard", ha exigit al govern espanyol "que no faci trampes" i compleixi la sentència "de manera immediata".

Pels signants del comunicat la sentència d'Estrasburg i la posada en llibertat d'Inés del Río "són bones notícies per a la majoria social d'aquest país perquè suposa reparar una injustícia i una vulneració greu dels drets humans, que és el que ha estat en joc en aquest cas". Consideren a més que "aplanarà el camí cap a la resolució i la pau". "Fugim dels esquemes de guerra i venjança que fa servir l'Estat, aquí volem passos en positiu, tancar d'una vegada el conflicte i arribar a una pau de tothom i per a tothom", apunten.

stats