Política 15/11/2019

El suport a la independència retrocedeix: el 48,8% dels catalans opten pel no

Els Mossos són la segona institució més ben valorada, però el govern català i l'estatal suspenen

Ruth Pérez Castro
2 min
El suport a la independència retrocedeix: el 48,8% dels catalans opta pel no

BarcelonaEl suport a la independència retrocedeix. El 48,8% dels catalans amb dret a vot rebutgen la independència, mentre que el 41,9% li donen suport, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) publicada aquest divendres. D'acord amb aquestes dades, el sí a la independència cau en el seu mínim històric des de l'any 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho reflecteix l'enquesta Cosmopolitisme i localisme a Catalunya, elaborada de manera presencial entre el 16 de setembre i el 7 d'octubre i, per tant, dies abans que el Tribunal Suprem fes pública la sentència del Procés contra els dirigents independentistes en què se'ls condemna a entre nou i tretze anys de presó per un delicte de sedició.

Tanmateix, a la pregunta "Vol que Catalunya sigui un estat independent?" el baròmetre ofereix dues dades. D'una banda, la dada total de ciutadans favorables a la independència (40,3%) i els que s'hi oposen (49,3%). De l'altra, la xifra de catalans amb dret a vot i que, per tant, podrien participar en un eventual referèndum d'autodeterminació. D'aquests ciutadans, el 48,8% votarien que no, mentre que el 41,9% dirien que sí.

El suport a la independència retrocedeix: el 48,8% dels catalans opten pel no

El suport a la independència, per partits

L'enquesta, a més, ofereix un clivatge per partits pel que fa al suport a un estat independent català. Crida l'atenció la dada dels sondejats que asseguren haver votat En Comú Podem. Un terç dels seus electors (36,2%) declaren voler la independència, segons el CEO. La formació, però, se situa en tercera posició pel que fa al suport a la independència, per darrere de Junts per Catalunya, el partit que compta amb més electors independentistes (92,9%), i d'Esquerra (88,0%). L'enquesta no té en compte la CUP perquè no es va presentar a les eleccions del 28 d'abril i, per tant, no existeix rècord de vot.

En el sentit contrari, el 100% dels enquestats que van afirmar votar Vox quan van ser preguntats rebutgen en rotund la independència, seguits del 95,5% dels electors de Ciutadans i del 86,4% dels ciutadans que trien el Partit Popular a les urnes. En aquest mateix bloc, un 85,1% dels electors socialistes refusen la independència, mentre que un 10,6% hi estan a favor.

Valoració de la monarquia

D'altra banda, el 72,9% dels catalans suspenen la monarquia, mentre que el 25,1% l'aproven i l'1,9% no saben o no responen. En qualsevol cas, la valoració mitjana que atorguen els ciutadans a la institució és del 2,17. D'acord amb el sondeig, és la institució més mal valorada.

En segona posició per la cua hi ha la banca. Els ciutadans sondejats la qualifiquen amb un 2,42.

Així, preguntats sobre el grau de confiança que els mereixen diverses institucions, el Govern obté una nota mitjana del 4,44, per sobre del govern estatal, que també suspèn, tot i que amb un 3,08. També suspèn el Parlament, a qui els catalans valoren amb un 4,61.

En canvi, són les universitats i el cos dels Mossos d'Esquadra les dues institucions més ben valorades, amb un 6,84 i un 6,18, respectivament. No obstant això, cal recordar que aquesta enquesta es va elaborar abans que es publiqués la sentència de l'1-O i, per tant, amb anterioritat a les protestes i les càrregues policials per reprimir-les.

Així, un 79,8% dels catalans aproven el cos d'agents català i, segons el baròmetre, és la segona institució preferida dels catalans. D'altra banda, els enquestats suspenen la policia espanyola i la Guàrdia Civil, que obté una nota del 4,73%.

stats