Política 10/05/2018

El Suprem rebaixa la condemna dels dos exresponsables d'una fundació vinculada a Unió

El tribunal ratifica la sentència de l'Audiència Nacional, que afirmava que el partit es va lucrar de les activitats portades a terme pels condemnats, Joan Albert López i Miguel Ángel Cortés

Ara
2 min
Els acusats durant la primera sessió del judici a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha rebaixat aquest dijous la condemna de l'Audiència de Barcelona sobren dos exresponsables de la Fundació Catalunya i Territori (FCT), lligada a Unió Democràtica de Catalunya (UDC), a quatre anys i mig de presó pels delictes de malversació i falsedat documental, enfront dels 12 anys i quatre mesos de presó que els reclamava l'Audiència. Segons la sentència, els condemnats, Joan Albert López Sanz i Miguel Ángel Cortés, haurien creat un entramat d'empreses i factures falses de la qual Unió hauria sigut "partícip a títol lucratiu". En canvi, el TS ha ratificat la indemnització que l'Audiència va interposar tant als dos condemnats (1,7 milions d'euros) com a Unió (178.000 euros), que ja la va pagar en el seu moment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diferència entre la decisió de l'Audiència i la del TS rau en el fet que l'alt tribunal considera que els delictes de falsedat, estafa i apropiació indeguda s'havien d'agrupar en dos (falsedat per una banda i estafa i apropiació indeguda per l'altra), la qual cosa els rebaixa la pena. A més, el TS ha absolt els dos condemnats, així com els acusats dos acusats, Xavier Soriano Borràs, vinculat a FCT, i a Josep Boqué Cos, president de la fundació fins al 2007, del delicte d'insolvència punible pel qual l'Audiència Provincial de Barcelona els va condemnar.

Segons els fets provats que recull la sentència, López i Cortés dirigien l'entramat d'empreses com a administradors solidaris de les societats de primer nivell, mentre que en les de segona categoria hi col·locaven homes de palla. L'estructura societària els hauria servit per sol·licitar a bancs i caixes d'estalvi l'obertura de nombroses línies de descompte a nom de les entitats de primer nivell, per descomptar a través de les quals milers de factures que no es corresponien amb cap prestació i que es van girar contra les societats de segona categoria, que controlaven ells a través de testaferros. Les quantitats obtingudes dels descomptes bancaris "van sortir dels bancs en la major part en metàl·lic" i, per tant "es desconeix on han anat a parar".

Des del 2004 fins al 2007, els dos acusats, aprofitant els càrrecs com a vocals que ocupaven a la FCT, que s'encarregava també del lloguer de locals i oficines a UDC, "es van apoderar de diverses sumes que van extreure de la caixa" de la fundació "per ingressar-les en els fons" del seu entramat d'empreses o a un destí "desconegut". Les sortides de fons van ascendir als 1.804.263 euros, els quals 17.612 corresponen a factures reals. A més, segons la sentència, la fundació va acabar assumint el cost de diverses despeses a què havia de fer front Unió.

stats