Política 25/11/2021

El Suprem confirma la condemna de sis anys i mig de presó per al jutge que va conspirar contra la magistrada Rosell

L'alt tribunal manté la pena en 18 anys d'inhabilitació per al càrrec públic de jutge o magistrat, així com el pagament de 60.000 euros a Rosell

2 min
El jutge Salvador Alba amb l'advocat Pedro Ayala a l'Audiència Provincial de Las Palmas

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha confirmat aquest dijous la condemna de sis anys i mig de presó i 18 anys d'inhabilitació per al jutge Salvador Alba per conspirar contra la magistrada Victoria Rosell –actualment delegada del govern espanyol per a la violència de gènere– quan era diputada d'Unides Podem. En la sentència, recollida per Europa Press, els magistrats desestimen els recursos de cassació interposats per Alba i la mateixa Victoria Rosell. Si el primer denunciava que s'havia vulnerat al seu dret a la presumpció d'innocència, Rosell exigia una pena més alta per al condemnat. D'aquesta manera, el Suprem ha ratificat la decisió dels tribunals canaris, que el 2019 van condemnar Alba per delictes de prevaricació judicial en concurs amb suborn i falsedat en document públic. També ha mantingut la pena de 18 anys d'inhabilitació especial per al càrrec públic de jutge o magistrat, així com el pagament de 60.000 euros a Rosell en concepte de danys morals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així doncs, l'alt tribunal dona per provat que Alba es va reunir amb l'empresari Miguel Ángel Ramírez, a qui va prometre alliberar-lo d’una investigació a canvi que aportés informació i documentació per qüestionar la imparcialitat de Rosell com a jutge. Ho va fer després d'accedir al jutjat d'instrucció 8 de Las Palmas, que fins aleshores ocupava Rosell i que havia quedat vacant després que sol·licités una excedència per presentar-se a les eleccions del 2015 amb Podem. En aquesta trobada es va pactar que Ramírez seria citat a declarar per explicar els seus suposats vincles empresarials amb la parella de Rosell per desqualificar-la. Amb tot això sobre la taula, el Tribunal Suprem conclou que Alba va fer servir "un procediment penal per assolir finalitats alienes" i "perjudicar el prestigi" de la jutge Rosell.

Els recursos

Entre les al·legacions exposades en el seu recurs, el jutge Alba denunciava una suposada vulneració del seu dret a la presumpció d'innocència i a un procés amb totes les garanties. Concretament, apuntava a un àudio que es va registrar de forma il·legal i es va utilitzar com a prova. L'alt tribunal descarta del tot les al·legacions del jutge. Un Suprem que també rebutja el recurs de la defensa, que demanava elevar la pena de presó als 10 anys.

En declaracions a Efe, Rosell ha afirmat que la sentència del Suprem "no pot reparar-ho tot i menys el dany causat" al seu entorn i al de la família, però que és una "magnífica notícia". També ha instat el Consell General del Poder Judicial a apartar Alba de la carrera judicial de forma definitiva.

stats