Interior
Política 28/03/2023

El Suprem dona la raó a Pérez de los Cobos i anul·la el seu cessament

El PP denuncia que va ser una "destitució il·legal" i reclama el cap de Marlaska

2 min
Diego Pérez de los Cobos

MadridEl Tribunal Suprem ha donat la raó al coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que va ser també el cap operatiu de la repressió de l'1-O, i ha anul·lat la seva destitució de la comandància de Madrid per part del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. El Suprem anul·la la sentència de l'Audiència Nacional que va avalar el cessament i que al seu torn contradeia un jutjat de primera instància que havia donat la raó a De los Cobos. Els pròxims dies es farà pública la sentència amb tots els arguments jurídics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri de l'Interior espera a conèixer la sentència per veure quines correccions "tècniques" ha de fer perquè el cessament sigui legal. Marlaska va destituir De los Cobos per "pèrdua de confiança" el maig de 2020 perquè el cos havia fet un informe per ordre judicial on apuntava al director d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón, per les morts de la pandèmia, ja que no havia impedit la celebració d'actes multitudinaris com la manifestació del 8-M quan des d'Europa ja s'havia avisat de l'arribada del coronavirus. Aquest informe es va filtrar a la premsa, cosa que va provocar la indignació de Marlaska. El cas, on el principal acusat era el llavors delegat del govern espanyol a Madrid José Manuel Franco, va acabar arxivat.

Pedro Sánchez, responsable

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha considerat que aquella va ser una "destitució política" i ha reclamat el "cessament immediat" del ministre de l'Interior. "Si li queda una mica de dignitat Marlaska ja no hauria de ser ministres demà. I si ho és el PP iniciarà les iniciatives parlamentàries pertinents per reprovar-lo", ha insistit Gamarra. Tot i això, la també secretària general dels populars ha recordar que Marlaska ja va ser reprovat per la cambra i ha recordat que el veritable responsable és Pedro Sánchez, al qual el ministre "protegeix".

La sentència suposa un cop per al ministre Grande-Marlaska, que sempre ha defensat la legalitat del cessament i que ara ha estat desacreditat pel Suprem. El titular d'Interior està, a més, immers en moltes més polèmiques. Per exemple, la de l'actuació policial que va provocar 24 morts a la tanca de Melilla l'estiu passat.

stats