Política 19/05/2016

El Suprem només investigarà Francesc Homs pel 9-N

El Tribunal retorna la resta de la investigació contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau a Catalunya

Montse Riart
2 min
Homs arriba al Palau de Justícia per declarar pel 9-N

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha obert una investigació contra l'exconseller de Presidència, Francesc Homs, ara diputat al Congrés, pel seu paper en la organització de la consulta sobiranista del 9-N. En canvi, ha decidit tornar la resta del cas, que afecta Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, perquè sigui aquest organisme qui el segueixi tramitant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A falta que es faci pública la resolució complerta, el tribunal ha avançat que considera que Homs podria haver comès els delictes de "desobediència, prevaricació i malversació de fons públics", col·laborant en l'organització de la consulta.

El nom de l'exportaveu del Govern va aparèixer des del principi en la investigació del 9-N, però inicialment el seu paper es va descartar, fins que els investigadors van localitzar una carta on Homs autoritzava una empresa informàtica a continuar treballant per la consulta alternativa, quan aquesta ja estava suspesa pel Tribunal Constitucional.

Homs va declarar voluntàriament el març passat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pel seu paper en el 9-N. Va admetre haver participat en l'organització de la consulta, va insistir en els motius polítics de la causa del 9-N i va criticar el paper de la Fiscalia, assegurant que actuava al servei de l'Estat. "Com més alta sigui la pena que ens demanin més gran serà la victòria", hauria dit en seu judicial l'exconseller de Presidència.

La resta del cas torna a Catalunya

La Sala ha "fet seu" el criteri de la fiscalia de l'organisme, i només investigarà el paper de l'aforat al Congrés, "rebutjant" el criteri del jutge que havia portat el cas del 9-N a Catalunya, Joan Manuel Abril, que considera que tota la causa hauria de tramitar-se junta.

De fet, la tramitació de la causa pel que fa al paper d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau està pràcticament acabada i només queden alguns recursos de les defenses per tramitar.

Artur Mas, Joana Otega i Irene Rigau van declarar com a investigats pel 9N l'octubre del 2015. L'Expresident es va declarar com el "responsable únic" i el "promotor polític" de la consulta sobiranista, després del veto del Constitucional, tot i que també va assegurar que la Generalitat va cedir l'organització als voluntaris a partir d'aquest moment.

stats