Política 08/04/2019

El Suprem rebutja una querella de Torra contra Casado per haver-lo titllat de "desequilibrat"

La sala emmarca les paraules del president del PP en la llibertat d'expressió

Ot Serra
2 min
Torra es querellarà contra Pablo Casado per titllar-lo de "desequilibrat"

MadridLa sala segona del Tribunal Suprem ha rebutjat una querella presentada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra el líder del PP, Pablo Casado, per haver-lo titllat de "desequilibrat" en diverses manifestacions públiques el mes de desembre passat. En la interlocutòria, redactada pel jutge Andrés Palomo, present al tribunal del judici del Procés, es denega l'admissió a tràmit perquè les paraules s'emmarquen en la llibertat d'expressió, per sobre del dret a l'honor.

Els magistrats subratllen que Casado va fer aquestes manifestacions en un acte de presentació de candidats municipals del PP a Barcelona, i per tant "de naturalesa política". Castigar els discursos que es diuen en períodes electorals portaria a la "penalització dels nombrosos excessos retòrics dels mítings electorals, amb totes les conseqüències que això determinaria en un àmbit en què ha de primar la llibertat d'expressió i informació".

Però la sala també es justifica adduint la situació que es viu a Catalunya, que pot motivar aquests "excessos retòrics". "Les seves paraules pretenen ressaltar les deficiències de l'adversari polític, i cal afegir i no es pot obviar en aquest supòsit el clima de crispació política creat amb motiu de tots els esdeveniments que s'han anat produint últimament en l'àmbit de Catalunya".

La resolució recorda també la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans que té establert que "la llibertat d'expressió no només comprèn informacions o idees acollides favorablement o considerades inofensives o indiferents, sinó també aquelles que xoquen, ofenen o inquieten; així ho volen el pluralisme, la tolerància i l'esperit d'obertura, sense els quals no existeix una societat democràtica".

Interlocutòria de la sala II del Suprem
stats