Política 01/02/2019

El TS preveu endarrerir uns dies el judici, que pot acabar en campanya

El tribunal promet un tracte “preferent” a Torra i preservar la “dignitat” dels presos polítics

Ot Serra / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Marchena saludant l’actual president del CGPJ, Carlos Lesmes.

MadridMai més tard del 12 de febrer. Va ser l’únic que va apuntar ahir Carlos Lesmes per frenar la impaciència sobre l’inici del judici, després d’uns dies d’especulacions amb el Tribunal Suprem en silenci. El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va comunicar en una conversa informal amb periodistes que la primera sessió podria ser entre el 5 i el 12 de febrer. Deixava així entreveure que més aviat seria cap a les últimes dates perquè l’elaboració de la interlocutòria d’admissió de proves està portant molta feina al tribunal que jutjarà l’1-O. De fet, segons fonts del Suprem, ja es treballa pensant en el 12 de febrer com a data d’inici, informa Ernesto Ekaizer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pronòstic del president del Suprem és que el judici duri uns tres mesos, amb sessions els dimarts, els dimecres i els dijous de deu del matí a sis de la tarda. És possible, doncs, que arribi a coincidir amb l’arrencada de la campanya de les municipals i europees del 26-M –que serà el 9 de maig–. “No hi ha cap norma que ho impedeixi”, va assenyalar Lesmes, que va recordar que només en casos molt “excepcionals” se suspèn un judici. De fet, les sessions sobre els ERO d’Andalusia es van continuar celebrant malgrat la campanya electoral per als comicis del 2 de desembre passat.

Lesmes treballa sabent que el judici serà observat amb lupa, i no només a Espanya. Aquest judici és un “repte per a la imatge” del Suprem i una “oportunitat”, va admetre Lesmes, i estarà sota el focus de 600 periodistes de 150 mitjans –una cinquantena d’internacionals– que s’han acreditat per fer-ne el seguiment. El precedent amb més interès mediàtic és el judici per l’11-M, i fonts del Suprem no descartaven ahir que els pròxims dies hi hagi més peticions.

Per tant, el tribunal cuidarà la seva imatge exterior. En paral·lel a les declaracions de la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, que dimarts assegurava en un esmorzar informatiu que la justícia espanyola seria “impecable” durant el judici per demostrar el seu “prestigi impol·lut”, el Suprem busca arguments a favor de la “imatge que alguns volen posar en dubte”, en paraules de Lesmes. És per això que es donarà un tracte d’autoritat a Quim Torra –si sol·licita formalment assistir al judici–, amb un lloc “preferent” a la sala de vistes. La intenció del president de la Generalitat i també del vicepresident, Pere Aragonès, és fer-ho, i qui ja ha fet la petició és una delegació institucional del Parlament basc.

Un altre factor destacat és el tracte als encausats, especialment els que són en presó preventiva, nou dels dotze. Avui al matí han sortit de les presons catalanes per arribar a la tarda-nit a Alcalá-Meco –les dones– i a Soto del Real –els homes–, des d’on la Guàrdia Civil els traslladarà cada dia que hi hagi judici fins als calabossos de l’Audiència Nacional. Des d’allà, la Policia Nacional els conduirà per un passadís, pujaran a un ascensor i caminaran finalment per unes escales fins a arribar a la sala d’actes del Suprem. Lesmes va explicar ahir que s’evitarà que passin per llocs amb públic i que se suspendran les visites guiades a l’edifici, a fi de preservar la “dignitat” dels presos. No va aclarir, però, si el trajecte el faran emmanillats.

Els observadors, com a públic

Malgrat la campanya especial de “transparència” i comunicació que el Suprem ha preparat per a aquest esdeveniment, no desapareix la possibilitat que hi hagi crítiques amb el procediment. Diverses organitzacions internacionals han mostrat interès per fer d’observadores durant el judici, com Amnistia Internacional, però Lesmes va recordar que hi haurà emissió en directe per televisió, en la línia del que ja va manifestar la fiscal general de l’Estat, María José Segarra. Així, es va inclinar per no reservar llocs a la sala a aquestes figures i instar-les a accedir-hi com a públic convencional. La sala de vistes té espai per a 100 persones amb lloc per a les famílies, 15 o 20 seients per a mitjans i lloc per al públic, en compliment de la garantia de “publicitat i transparència”.

Un altre front polèmic pot ser la presència de simbologia a l’interior de la sala, com per exemple els llaços grocs. Ahir Lesmes no va aclarir si es permetran i va subratllar que aquesta qüestió l’ha de decidir Manuel Marchena, president del tribunal.

Els pròxims tràmits

Lesmes va subratllar ahir que l’inici del judici és “imminent”, així com la publicació de la interlocutòria d’admissió de proves i la d’assenyalament. Uns documents que inclouran la resposta a Oriol Junqueras i Jordi Cuixart sobre la seva petició de tenir més marge per preparar la defensa. No és descartable que aquest tràmit arribi avui mateix. Un cop comunicada la data, el següent pas serà la celebració de la vista de les qüestions prèvies, que podrien durar un o dos dies. Després el torn de paraula ja serà per als acusats.

stats