Política 14/06/2020

El Suprem tomba el decret valencià que establia que les comunicacions amb Catalunya s'havien de fer només en català

Torra assegura que la Generalitat seguirà comunicant-se en català amb els governs valencià i balear

Ara
2 min
El Suprem tomba el decret valencià que establia que les comunicacions amb Catalunya s'havien de fer només en català

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha tombat part del decret de la Generalitat Valenciana que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials, i que establia que les comunicacions amb Catalunya s'havien de fer només en català. Fixava que si es tracta de comunicacions amb comunitats "pertanyents al mateix àmbit lingüístic que el valencià, en aquest cas només es redactaran en aquesta llengua". La traducció al castellà es faria si es demanés.

El Suprem rebutja els recursos de Generalitat Valenciana i del Sindicat de Treballadors de l'Ensenyamen contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià que ja anul·lava aquest precepte, a més d'altres. L'alt tribunal argumenta que això és competència de l'Estat i que també cal fer la traducció al castellà.

En dues sentències, el Suprem constata que és l'Estat, segons la Constitució, qui té la competència exclusiva per regular el procediment administratiu comú, en particular de la llengua en el cas de documents elaborats en una llengua cooficial en l'àmbit d'una comunitat autònoma que hagin de provocar efectes fora del seu àmbit territorial.

En aquest sentit, afegeix que l'Estat ha dictaminat que no caldrà traducció al castellà quan la llengua cooficial en què estiguin elaborats els documents sigui també la llengua cooficial en l'altra comunitat autònoma afectada. Ara bé, el decret valencià parla en aquest cas del "mateix àmbit lingüístic que el valencià". Aquest concepte, diu el Suprem, "és aliè a la norma estatal aplicable".Hi ha altres procediments oberts per aquest motiu i s'han de fer dos sentències més del Suprem sobre aquesta qüestió.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que la Generalitat seguirà comunicant-se en català, "llengua comuna", amb els governs valencià i balear. Segons ha dit el president a Twitter, "acatar aquesta sentència seria acceptar una burla monstruosa i ignominiosa a la llengua".

El líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha denunciat que "un Estat que prohibeix comunicar-se en la llengua pròpia i oficial a més d'11 milions de ciutadans no podrà ser mai el teu Estat".

L'entitat que presideix ha lamentat la "ignorància" del Suprem i ha dit que cap tribunal "pot imposar" una llengua. Segons Òmnium, el Suprem "confirma que la ignorància no té límits". "La llengua que parlem als Països Catalans és la mateixa. Cap tribunal pot negar el consens científic ni pot imposar amb quina llengua hem de parlar als nostres germans. El català és la nostra llengua oficial", afegeix a Twitter. El seu líder, Jordi Cuixart, també s'ha mostrat crític. "Un estat que prohibeix comunicar-se en la llengua pròpia i oficial a més d'11 milions de ciutadans no podrà ser mai el teu estat", ha piulat.

Per la seva part, Acció Cultural del País Valencià ha constatat que el Suprem "ataca l'autogovern del poble valencià i fins i tot la ciència", ja que "qüestiona el fet de l'àmbit lingüístic i nega a les administracions que comparteixen l'àmbit català el dret a parlar entre elles en la seva llengua". "Molt greu", conclou l'entitat a través de les xarxes.

stats