Política 17/06/2019

Susagna Riera: “JxCat va donar el vistiplau al pacte amb el PSC a Santa Coloma de Farners”

Va pactar amb el PSC i els Independents de la Selva, però unes trucades del president Torra i la pressió d’un grup de veïns van obligar la cap de llista de JxCat a Santa Coloma de Farners a pactar amb els Independents i ERC

Maria Garcia
3 min
Susagna Riera: “JxCat va donar el vistiplau  al pacte amb el PSC”

GironaPrimer va pactar amb el PSC i els Independents de la Selva, però unes trucades del president Quim Torra i la pressió d’un grup de veïns durant el ple d’investidura van obligar la cap de llista de JxCat a Santa Coloma de Farners, Susagna Riera, a canviar els socis i pactar amb els Independents i ERC, amb qui es repartiran l’alcaldia aquest mandat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Es penedeix del pacte de govern que va signar amb el PSC?

No, en absolut. Si no havíem pactat amb ERC és perquè no ens vam posar d’acord. Els socialistes són persones capacitades i amb ganes de treballar, i en temes com la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats hi estàvem tots d’acord. I ells no es posaven en res de l’àmbit nacional.

Per què no va pactar amb ERC des de bon principi?

No ens vam posar d’acord en diferents coses: des de la manera de treballar que tenim fins als criteris o el programa que portàvem. Però nosaltres vam mantenir la porta oberta fins dijous per veure si hi havia alguna possibilitat d’entesa amb els republicans.

Quin paper hi va jugar el president Quim Torra en les negociacions?

Ens va trucar divendres a la nit a tots els partits i es va pronunciar, com té dret a pronunciar-se, en el sentit que li sabia greu que no ens poséssim d’acord. Ens va pressionar a tots [JxCat, ERC i Independents] perquè ho féssim possible.

I quan decideix trencar el pacte amb els socialistes?

Nosaltres vam seure a parlar amb els Independents, que és amb qui vam fer més reunions perquè hi havia més bona entesa que amb ERC. I quan vam plantejar-ho als socialistes ens va passar el mateix: érem capaços de negociar, d’arribar a acords, de prioritzar. La relació era molt més fàcil. Però, després del que va passar dissabte al ple, ens vam reunir a la tarda amb tots els grups i els Independents ens van dir que es feien enrere. Sense ells no teníem una majoria suficient.

Però què va ser determinant per canviar de socis de govern: ¿les trucades del president o les protestes dels veïns al ple censurant el pacte amb el PSC?

Això hauries de preguntar-ho a qui va trencar el pacte [Independents]. A nosaltres ens sabia greu no atendre la petició del president Quim Torra, però personalment m’havia compromès i no em podia fer enrere d’un pacte que havia signat. I ho continuo pensant. Però el fet és que, començant per les pressions del president Torra i acabant per les pressions de la gent que va assistir al ple, els nostres companys, amb tot el seu dret, van decidir no mantenir el pacte. A partir d’aquí es va obrir una altra porta i al final, amb Esquerra -després de la intervenció del president Torra, que també els va trucar a ells-, vam arribar a un acord entre els tres partits.

Vostè va dir al ple del matí que el president Carles Puigdemont havia avalat el pacte amb els socialistes. És així?

Puigdemont ni va avalar ni no va avalar: ens va donar llibertat per escollir amb qui volíem pactar. I, en l’àmbit comarcal, nosaltres teníem el vistiplau del partit, que mai ens va dir que no podíem tirar endavant el pacte. I en el moment d’arribar la crisi, vam dir: “Què fem?” Es va parlar i a nosaltres ens van dir que féssim el que ens semblés més adequat per al municipi.

¿Ha pogut parlat amb la germana de Quim Torra, després que dissabte despengés el quadre del seu germà que presidia la sala de plens?

No, no hi he parlat.

I amb el president Torra?

No directament.

stats