Política 04/02/2015

IU s'escindeix a Madrid: Tania Sánchez marxa per fundar un nou partit

El corrent crític trenca amb la cúpula i la que havia de ser candidata a la Comunitat de Madrid abandonarà l'acta de diputada a l'assemblea regional

Ara
2 min
ELS PORTAVEUS DEL SECTOR CRÍTIC
 Tania Sánchez, parella de Pablo Iglesias, és la candidata d’IU per a la Comunitat de Madrid, però l’amenaça judicial per possible malversació de fons públics podria apartar-la de la cursa. Mauricio Valiente és l’aspirant d’IU a l’alcaldia.

MadridLes divisions internes han pogut amb IU a la Comunitat de Madrid. Tania Sánchez, que havia de ser la candidata de la formació a les autonòmiques després d'haver estat escollida en primàries internes, ha comunicat dimecres al vespre que ha decidit abandonar el partit i la seva acta de diputada a l'Assemblea de Madrid després dels últims enfrontaments amb la direcció a la comunitat. L'objectiu? Fundar un nou partit per concórrer a les pròximes eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tania Sánchez, de 35 anys i parella sentimental de Pablo Iglesias -líder de Podem-, vol presentar una candidatura d'"unitat popular" a les autonòmiques del pròxim 24 de maig davant del bloqueig en el si del partit. Tot i els resultats en les primàries, que donaven veu a la nova guàrdia dins del partit tan a la comunitat com també a l'ajuntament, amb Mauricio Valiente com a candidat, la cúpula s'ha resistit a fer un pas enrere, protagonitzat una pugna interna que ha arribat fins a la direcció federal. Cayo Lara, coordinador general d'IU, s'ha resistit a expulsar els portaveus tant a la Comunitat de Madrid com a l'Ajuntament, Gregorio Gordo i Ángel Pérez, respectivament, que han desobeït la petició de dimissió de les bases.

La decisió de la direcció federal ha estat l'últim gra de sorra perquè Sánchez es decidís a fer el pas i, amb ella, bona part de la nova guàrdia. Tot i que està en sintonia amb la idees del diputat Alberto Garzón, favorit per concórrer amb IU a les generals, Sánchez ha renunciat a refundar IU.

Aposta per la confluència amb Guanyem i Podem Madrid

Un dels principals xocs de Tania Sánchez amb la direcció a Madrid era la confluència amb d'altres forces. La presentació la setmana passada de la suma de Guanyem i Podem a les municipals amb la fórmula d'un nou "partit instrumental" ha acabat precipitant la decisió, ja que la direcció d'IU només era partidària de convertir sota la fórmula de la coalició electoral.

L'exregidor d'IU a l'ajuntament de Madrid Jorge García Castaño és un dels noms que acompanyarà a Sánchez en aquest nou projecte. La coordinadora d'IU, al seu torn, ha convocat per dijous una reunió ja que, de cop, es troben sense candidata a la Comunitat de Madrid.

Què farà el candidat a l'ajuntament?

La decisió de Tania Sánchez podria precipitar la de Mauricio Valiente. El candidat d'IU a l'Ajuntament de Madrid també forma part de la nova guàrdia enfrontada amb la direcció al a comunitat. Caldrà veure si també fa el pas i es presenta com a candidat a la candidatura d'unitat popular de Guanyem i Podem a Madrid, que començarà a caminar el pròxim 15 de febrer.

stats