Política 07/10/2020

El Suprem processa el magistrat del TC Fernando Valdés per presumptes maltractaments a la dona

La decisió arriba després que tant ell com la seva dona neguessin qualsevol agressió

Ara
3 min
El magistrat del Tribunal Constitucional Fernando Valdés Dal-Re

BarcelonaEl jutge del Tribunal Suprem Andrés Martínez Arrieta ha processat el magistrat del Tribunal Constitucional Fernando Valdés per un presumpte delicte de maltractaments en l'àmbit familiar, cosa que aboca la causa a l'obertura del judici oral. El magistrat del Suprem ha dictat una interlocutòria aquest dimecres en què acorda continuar amb la tramitació de les diligències prèvies per la via del procediment abreujat i dona 10 dies a la Fiscalia perquè es posicioni sobre si sol·licita l'obertura del judici oral –i, per tant, elabora el seu escrit d'acusació– o en demana arxivar la causa.

Valdés va ser detingut l'11 d'agost després que alguns testimonis alertessin la policia d'una forta discussió amb la seva dona al seu domicili de Majadahonda. Arrieta recull en el seu escrit aquesta discussió, que la situa la tarda del 10 d'agost, i detalla que, tan bon punt Valdés va detectar que sentien els crits persones que estaven en un parc públic pròxim a la casa, el magistrat va fer entrar la seva dona "de forma violenta" a l'interior de l'habitatge, on va continuar la discussió. "Des de l'exterior, els vianants van percebre moviments bruscos i cops, que van determinar una lesió, no diagnosticada, en el dors de la mà dreta de la dona", afegeix el jutge. Aleshores el TC va defensar-ne la presumpció d’innocència. Aquest dimecres, segons va avançar la SER, en canvi, el president del tribunal, Juan José González Rivas, li ha demanat la renúncia.

La dona i la filla neguen els fets

La decisió d'Arrieta arriba després que tant el magistrat del Constitucional com la seva dona neguessin la setmana passada qualsevol agressió física o psíquica. Una tesi que també ha sostingut aquest dimecres la filla de la parella, que ha exculpat el seu pare davant del jutge i ha rebutjat que hi hagués hagut cap maltractament. En els últims dies, Fernando Valdés ha estat ingressat a l'hospital arran de la greu malaltia que pateix i està apartat de les seves funcions a l'alt tribunal per baixa mèdica. El magistrat forma part del sector progressista del Tribunal Constitucional i és un dels quatre càrrecs amb el mandat caducat, en el seu cas des de fa deu mesos.

El PP ha tornat a reclamar la seva sortida de l’alt tribunal. Ja ho havia fet el diputat i portaveu de la formació conservadora a la comissió de justícia del Congrés, Luis Santamaría, al setembre, quan va demanar a Valdés que fes "un pas enrere i evités una humiliació al Tribunal Constitucional". Els populars també han carregat contra el silenci dels socialistes sobre aquest cas. Només quatre dies després de ser detingut, Santamaría va retreure que el govern espanyol no es pronunciés. "El silenci de la delegada del govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, en el cas de Fernando Valdés és escandalós i molt inquietant", va dir.

Per aquest motiu, la vicesecretaria de política social del PP, Cuca Gamarra, ha adreçat aquest dimecres diverses preguntes a la ministra d’Igualtat, Irene Montero, d’Unides Podem, de qui depèn la delegada, perquè respongui pel tracte de favor dispensat per la Fiscalia al magistrat, a parer seu. Montero, que també havia rebut crítiques per la imputació del líder de Podem, Pablo Iglesias, va respondre a l’atac: "La diferència entre vostès i nosaltres és que les querelles que ens posen acaben arxivades, i les seves amb els seus militants a la presó", ha reblat. La ministra ha lamentat l'"agressivitat" del PP.

stats