Política 06/10/2020

El TC rebutja suspendre la inhabilitació de Torra

La defensa del president anuncia que fa via cap a Estrasburg sense esperar la resolució del recurs

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest matí a la compareixença

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) manté la inhabilitació del president Quim Torra. L'alt tribunal ha desestimat aquest dimarts la petició de la defensa de suspendre de manera cautelar la sentència del Tribunal Suprem que va confirmar la setmana passada la inhabilitació de Torra. El ple del TC ha rebutjat aquesta mesura cautelaríssima, però ha admès a tràmit el recurs d'empara interposat per la defensa de Torra. Fonts jurídiques han informat que l'alt tribunal ha pres la decisió per unanimitat.

El ple del Tribunal Constitucional, presidit per Juan José González Rivas, ha decidit no suspendre la inhabilitació de Torra perquè no hi veu una "urgència excepcional", tal com defensava l'advocat de Torra, Gonzalo Boye. Els magistrats recorden que la pena d'inhabilitació ja s'ha fet "efectiva" i creuen que la petició de la defensa del ja expresident porta a un "estudi meditat i contradictori de la pretensió cautelaríssima instada". Per això, el TC ha acordat obrir una peça separada sobre la petició de suspensió per tal que les parts facin les seves al·legacions.

En canvi, l'alt tribunal sí que ha admès a tràmit el recurs perquè considera que és una situació que "transcendeix del cas concret perquè planteja una qüestió jurídica de rellevant i general repercussió social o econòmica" i creu, a més, que podria tenir "conseqüències polítiques generals".

La defensa de Torra obrirà la via europea

Amb la petició de suspendre la inhabilitació, l'advocat de Torra, Gonzalo Boye, intentava frenar el cessament del president almenys fins que es resolgués el fons de la qüestió. Però el ple del TC no ha acceptat les mesures cautelaríssimes –estan pendent les cautelars–. Ara bé, la decisió de l'alt tribunal ja és motiu suficient perquè la defensa hagi anunciat que farà via cap al Tribunal Europeu de Drets Humans sense esperar que el TC resolgui sobre el fons de la qüestió.

"Anirem a Estrasburg per denunciar que hi ha una llei per al comú dels ciutadans espanyols i una altra de més repressiva, més autoritària i menys democràtica per als independentistes catalans", ha argumentat el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa. "No és cap sorpresa. Els tribunals no fan justícia sinó política", ha lamentat, i ha recordat que ja és el quart diputat al qual es nega la possibilitat de fer de president del Govern en l’actual legislatura i ha citat els casos de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull. "Aquest és un nou cop a la democràcia", ha conclòs. En un comunicat de l'oficina del 131è president de la Generalitat, també s'ha deixat clar que s'activarà la via europea per defensar la llibertat d'expressió, tal com ha expressat el mateix Torra en un tuit.

stats