Política 05/10/2021

El TC s'alinea amb Vox i declara inconstitucional el tancament del Congrés per la pandèmia

Els magistrats consideren que ha estat "vulnerat" el dret fonamental de participació política dels diputats

3 min
El Congrés dels diputats el passat 22 d'abril durant la sessió de control a l'executiu de Pedro Sánchez, en plena pandèmia pel covid-19

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha conclòs aquest dimarts que la decisió de la mesa de Congrés –amb els vots a favor del PSOE i Unides Podem– de tancar les Corts Generals per la pandèmia va ser inconstitucional, com ha avançat El País i ha confirmat el mateix tribunal en una nota posterior. Amb sis vots a favor i quatre en contra, el tribunal dona la raó al recurs d'empara interposat per Vox. Els fets es remunten al 19 de març del 2020, just després de les primeres restriccions per la pandèmia, quan la mesa del Congrés va aprovar congelar els terminis de les iniciatives, cosa que implicava deixar en suspens les respostes de l'executiu o la presentació d'esmenes als projectes i les proposicions de llei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el veredicte, la majoria de membres del TC consideren que el Congrés va retallar indegudament la tasca parlamentària dels diputats quan l'havia de fer compatible amb les mesures de protecció davant de l'expansió de la pandèmia perquè si no es vulnera el dret fonamental de participació política, recollit a l'article 23 de la Constitució. Aquest és el segon revés judicial que pateix el govern espanyol per la seva actuació durant la pandèmia després que l'alt tribunal ja va declarar inconstitucional el primer estat d'alarma i, fins i tot, és possible que torni a fer el mateix amb el segon estat d'alarma.

La decisió del tribunal s'ha adoptat després que el ponent, el magistrat del sector conservador Antonio Narváez, canviés a última hora el sentit del seu vot en el ple del setembre i anunciés que confeccionaria un nou esborrany de sentència en el qual proposaria incloure les demandes de Vox. Inicialment, la ponència advocava per rebutjar el recurs, entenent que la mesa del Congrés –i també la del Senat– havia adoptat una resolució proporcionada al risc sanitari existent. El ple estava completament dividit amb un empat de cinc magistrats, però el vot de qualitat del president del TC, Juan José González Rivas, partidari de rebutjar el recurs, encaminava a avalar la mesura adoptada per la mesa del Congrés.

La votació, però, no va arribar a fer-se perquè el ponent va anunciar a última hora que un cop acabada la deliberació estimava pertinent canviar el sentit de la seva proposta de resolució, ja que l'havien convençut les raons dels magistrats favorables a acceptar el recurs de la formació d'ultradreta. Amb el vot a favor avui de Narváez, la sentència aprovada considera que el Congrés va coartar la tasca parlamentària dels diputats quan havia d'haver buscat alternatives perquè el funcionament de les dues cambres no es veiés afectat.

Vot particular del president

La resolució compta amb els vots particulars dels magistrats Juan Antonio Xiol, Cándido Conde-Pumpido, María Luisa Balaguer i del president de tribunal, Juan José González Rivas. En aquesta ocasió, González Rivas –de perfil conservador– s'ha alineat amb el criteri dels magistrats progressistes del tribunal en contra de la ponència, que finalment ha rebut el suport de la majoria del ple. Al juliol, el president del TC també va votar en el mateix sentit que aquests magistrats progressistes i es va mostrar en contra de la sentència per la qual es va declarar inconstitucional el primer estat d'alarma. En aquella ocasió, González Rivas va presentar el seu vot particular per defensar que les mesures que van limitar la llibertat de circulació van ser constitucionalment admissibles, ja que, a parer seu, "no suprimien l'exercici del dret i eren proporcionals a la consecució de l'objectiu públic que les justifica".

Les reaccions a la resolució del TC no s'han fet esperar. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha rebatut que es va ampliar "el vot telemàtic i l'horari i les possibilitats de registre per correu electrònic, precisament amb el propòsit de fer possible la continuïtat de l'activitat parlamentària i el compliment de les instruccions de les autoritats sanitàries en una situació de pandèmia". En el comunicat de la presidència del Congrés, també es recorda que l'acord a què es va arribar per tancar el Congrés va tenir lloc una setmana després d'haver-se produït la suspensió d'una sessió plenària a petició de Vox, "que havia comunicat la seva decisió de complir una quarantena pel positiu en covid-19 d'un dels seus membres, i uns dies després que altres òrgans constitucionals, entre ells el mateix Tribunal Constitucional, prenguessin decisions similars". Després de fer-se pública la notícia, però, la diputada de Vox, Macarena Olona, ha demanat la dimissió de Batet. "El que hem tingut és un Govern d'Espanya amb poders il·limitats", ha denunciat abans de titllar de "cop d'Estat inconstitucional" la decisió de la mesa del Congrés.

stats