Política 23/05/2019

Una jutge revoca el tercer grau que permetia a Oriol Pujol anar només a dormir a la presó

La Fiscalia considera que l'exdiputat ha de tornar a estar entre reixes immediatament

Montse Riart
2 min
Oriol Pujol sortint de la presó de Brians el passat 29 de març

BarcelonaDes del 29 de març passat l'exdiputat convergent Oriol Pujol era en un centre obert, on només havia d'anar a dormir per complir la condemna de dos anys i mig de presó de l'Audiència de Barcelona per haver cobrat a canvi d'afavorir un empresari amic seu en la concessió d'estacions d'ITV. Els tècnics de tractament de la presó de Brians van donar a Pujol directament el règim de tercer grau, en una decisió que va recórrer la Fiscalia. Considerava que es tractava d'una situació "privilegiada" que acabava transmetent la sensació que "és rendible delinquir". Ara una jutge li ha donat la raó i ha ordenat que Pujol ingressi entre reixes.

La resolució del jutjat de vigilància penitenciària no és ferma –de fet, la defensa de Pujol té cinc dies per recórrer-la– però al final del text la jutge adverteix que la seva decisió de revocar el tercer grau és "executable". Fonts de la Fiscalia consideren que això vol dir que l'exdiputat convergent ha d'ingressar immediatament en un centre penitenciari de règim tancat.

La jutge retreu a la Generalitat la seva decisió

La jutge recorda que el tercer grau penitenciari només es pot concedir als interns que han complert una quarta part de la condemna entre reixes, excepte en casos excepcionals, i descarta que aquest sigui el cas de Pujol. L'escrit retreu a la junta de tractament i als serveis penitenciaris de la Generalitat que concedissin el tercer grau a Pujol quan "no feia ni dos mesos" que havia ingressat a la presó. La magistrada de vigilància penitenciària argumenta que amb tan poc marge els tècnics no havien tingut temps d'avaluar el grau de reinserció de Pujol ni la seva resposta durant els primers permisos penitenciaris que se li concedissin.

L'informe de la junta de tractament subratllava que Pujol havia confessat que havia pagat les multes imposades, que era el primer cop que delinquia, que el risc de reincidència era baix i que té un entorn favorable. Però la jutge recorda que l'objectiu de la condemna és la rehabilitació i que el fet que Oriol Pujol vagi a dormir únicament a un centre de règim obert no garanteix la seva participació en els programes pertinents.

stats