Política 02/03/2016

La tertúlia aterra al Congrés: xiulets, bronques, tutejos i un petó a la boca

Patxi López "crida a l'ordre" Iglesias pels seus "insults" i s'oblida de tractar-lo de vostè

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El petó entre Xavier Domènech i Pablo Iglesias sota l'atenta mirada del De Guindos, Alonso i Tejerina.

MadridUn 'bluf'. Així veien els diputats el debat d'investidura al Congrés fins que ha parlat Pablo Iglesias. Però en la seva primera intervenció des de la tribuna d'oradors, el líder de Podem ha revolucionat les formes dins de l'hemicicle. El seu discurs ha generat xiulets, bronques, tutejos i fins i tot ha protagonitzat un petó a la boca amb el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, sota la mirada atònita dels ministres en funcions de Sanitat, Economia i Agricultura. Un petó que ha recordat el de David Fernández amb Antonio Baños, exlíders de la CUP, el 27-S però que a Espanya ha encès les xarxes socials.

El petó d'Antonio Baños i David Fernández el 27-S

Però si un zenit ha tingut el debat ha estat a l'últim torn de rèplica de Pablo Iglesias, que ja ha fet des del seu escó. En el seu discurs ja ho havia deixat caure, però el líder de Podem ho ha dit més clarament: "Felipe González té el passat tacat de calç viva". Unes declaracions que han encès la bancada socialista, que ha començat a xiular i a cridar i fer gestos de bogeria a Iglesias. "Em criden 'fora' perquè no els agrada que digui la veritat?", ha respost Iglesias desafiant.

Crida a l'ordre per "insults"

El president del Congrés, el socialista Patxi López, ha "cridat a l'ordre" Iglesias pels "insults" a l'adversari i l'excés de temps a la tribuna, però, fora de si, s'ha oblidat de tractar-lo de vostè. López ha admès que a la cambra es poden pronunciar paraules que es transformen en "aplaudiments o xiulets" però no es pot consentir "ni l'insult ni la desqualificació" ni tampoc "el crit per al crit".

Després d'aquesta picabaralla, ja no han cessat les demandes per al·lusions al president de la cambra per respondre tant a Iglesias com a Sánchez. Han pres el torn de paraula tant el ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, i el de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Mariano Rajoy també ha demanat després tres minuts i la rèplica ha acabat en una nova bronca entre López i el president del govern espanyol sobre la necessitat de les paraules.

Patxi López: "Fins aquí hem arribat"

"Fins aquí hem arribat", ha respost ja exaltat el president del Congrés quan, després de la intervenció de Rivera, tot de veus demanessin de nou respondre per al·lusions. El format de la tertúlia ha aterrat així al Congrés, en un debat amb més de dues veus.

De fet, Iglesias ha criticat en més d'una ocasió Sánchez per no mirar-lo a la cara quan ell intervenia i per només llançar "consignes comprades als seus assessors". Tant el líder de Podem com el de Ciutadans han fet gala d'una nova forma de discurs, sense llegir les seves rèpliques, a diferència de Mariano Rajoy i Pedro Sánchez.

La crida del líder del PSOE i del PP a evitar les desqualificacions ha quedat en paper mullat quan Iglesias ha pujat a la tribuna d'oradors.

stats