Política 15/06/2018

Maragall preveu escollir els nous delegats a l'exterior a través d'un concurs públic

Les primeres delegacions que s'obrin, però, recuperaran els càrrecs que ja hi havia fins ara

Ara
2 min
Ernest Maragall, en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaErnest Maragall anunciava aquest dijous des de Brussel·les que tornaria a obrir totes les delegacions que Catalunya tenia repartides pel món en diferents fases. En la primera fase, però –en què el conseller d'Exteriors preveu obrir les seus de Londres, Berlín, Ginebra i Washington–, Maragall admet que es recuperaran els càrrecs que ja hi havia fins ara. És en la segona fase quan el titular d'Exteriors preveu convocar un concurs públic, segons ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio. "En aquesta segona fase hem de recuperar el mapa complet, amb alguna novetat. Hem de respondre d'alguna manera a la brutalitat de l'Estat", ha defensat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir Maragall va indicar que "d'aquí dues o tres setmanes" reobriran les oficines dels Estats Units, on se centralitzarà l'activitat a Washington, sense perdre presència a Nova York, a més de Londres, Berlín i Ginebra. En una segona fase, la Generalitat reobrirà l'oficina de París, Lisboa i altres en països nòrdics. "Hauria de ser un tret de construcció d'estat", ha dit sobre aquest concurs públic, que es fonamentarà en "mèrits i experiència", ja que a Catalunya hi ha "unes promocions molt ben formades en dret internacional i ciències polítiques". Per això s'ha mostrat partidari de deixar "una cultura" en aquest àmbit.

Maragall no ha aclarit si també elegiran el responsable del Diplocat mitjançant concurs, ja que ha dit que és una decisió que correspon al patronat de la Fundació, un òrgan que té previst convocar "en els pròxims dies". El Govern va acordar paralitzar el procés de liquidació del Diplocat, organisme de diplomàcia pública impulsat per la Generalitat i que va ser tancat durant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

"La nostra acció exterior ha de tenir en compte la democràcia i la llibertat. No només pels represaliats a la presó o a l'exili. Hem d'aconseguir que les institucions europees no restin impassibles", ha indicat sobre les línies mestres de l'acció exterior del nou Govern. Maragall ha ironitzat amb la seva tasca com a representant de Catalunya a l'exterior: "Jo soc el conseller d'Acció Exterior número tres. El dos és Quim Torra i el primer és Puigdemont".

Procés constituent per "construir el país"

Preguntat per l'anomenat procés constituent a Catalunya, Maragall ha indicat que des de la seva conselleria estaran implicats i intentaran "acreditar" que sigui un procés en el qual pugui participar "tota la ciutadania", amb l'objectiu de "desacreditar" el discurs que el Govern només pensa en la meitat dels catalans. "No es tracta només de redactar un text constitucional", ha sostingut el conseller, sinó de "construir el país". Així, s'ha mostrat partidari que sigui "un debat" sobre diferents matèries, com justícia, cultura o educació.

stats