Política 24/10/2016

Toc d'alerta de la CUP al Govern per la lentitud del procés i les filtracions

Els anticapitalistes retreuen a Junts Pel Sí que hagi aturat el desplegament dels acords després del debat de política general

Aleix Moldes
3 min
Quim Arrufat i Anna Gabriel en roda de premsa a la seu nacional de la CUP

BarcelonaNo és habitual que la CUP convoqui la premsa un dilluns, i menys que ho faci la nit abans. Els anticapitalistes han volgut fer servir els mitjans per llançar un "toc d'alerta" al Govern en dues qüestions que els preocupen especialment. "Sense saber per què, després del debat de política general s'ha aturat el desplegament dels acords", ha lamentat Quim Arrufat, membre del secretariat nacional. Els cupaires reclamen que s'acceleri el compliment dels pactes pel que fa al referèndum, al procés constituent i al desplegament de les polítiques socials. "Reclamem que el Govern es posi a treballar en els acords estratègics", ha demanat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'altre "toc d'alerta" arriba amb les "filtracions" que, segons la CUP, arriben de part de Junts Pel Sí, especialment pel que fa als pressupostos. "Un compromís era no comunicar mitges veritats a la premsa. Demanem al Govern que es posi d'acord per treballar coordinadament i evitar les filtracions, que perjudiquen l'acord", ha apuntat.

La CUP ja ha traslladat aquestes dues inquietuds als seus interlocutors "amb temps suficient per corregir els problemes". "La cadena de compromisos s'ha d'anar complint", ha subratllat Arrufat, en una expressió que recorda la "cadena de confiances" que els va demanar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el debat de la qüestió de confiança.

A més d'Arrufat, la portaveu parlamentària dels cupaires, Anna Gabriel, ha estat la segona veu en la roda de premsa d'aquest dilluns. "Ens preocupa que els compromisos adquirits al Parlament davant tota la ciutadania puguin quedar en entredit", ha insistit. Gabriel ha afirmat que no sap si existeix una voluntat explícita de Junts Pel Sí –o d'almenys una part de la coalició– d'ajornar la concreció dels acords, per exemple, en matèria de referèndum i procés constituent.

En el darrer ple del Parlament ella mateixa va reclamar a Puigdemont que convoqués de forma urgent la cimera d'entitats i partits que ha de configurar una mena de nou pacte nacional pel dret a decidir, aquest cop, enfocat al referèndum d'autodeterminació. La CUP no accepta els terminis que ha marcat el president de la Generalitat, que prioritza l'aprovació dels pressupostos abans d'impulsar qualsevol altra qüestió relacionada amb el procés sobiranista.

Abans d'acabar l'any també hauria d'estar funcionant la comissió d'experts que s'encarregarà del seguiment del procés d'autodeterminació, fiscalitzant-lo per controlar el respecte a les garanties democràtiques. Gabriel ha criticat la passivitat de l'executiu també en aquesta qüestió.

La lentitud preocupa, però també "la negociació a través dels mitjans de comunicació" que Arrufat i Gabriel asseguren que està fent l'executiu. "No només per pressionar-nos a nosaltres. També per pressionar-se entre ells", ha explicat la portaveu cupaire. "Els reclamen [a ERC i PDECat] coherència interna, lleialtat i rigor i que abandonin la disputa a través dels mitjans per assegurar-se punts als pressupostos", ha sentenciat. Segons Gabriel, la roda de premsa de la nova convergència d'aquest mateix dilluns, en la qual la coordinadora general, Marta Pascal, ha tret la reforma de l'IRPF i l'impost de successions de l'equació pressupostària, és, precisament, una de les pràctiques que cal evitar.

Excepcionalitat repressiva contra Catalunya

La constatació en el comitè federal del PSOE d'aquest diumenge passat que Mariano Rajoy tornarà a ser president d'Espanya fa albirar, segons la CUP, un grau superior "d'excepcionalitat repressiva contra Catalunya". És per això que Gabriel i Arrufat han avisat la resta de forces sobiranistes que caldrà "alta coordinació i efectivitat per culminar amb èxit el procés".

Segons Arrufat, un cop el PSOE ha "regalat" el govern a un PP que haurà de gestionar una gran inestabilitat parlamentària, "Catalunya, com el País Basc i Gibraltar", en patirà les conseqüències. La dificultat per fer complir el seu programa al Congrés, combinada amb "l'ultanacionalisme del PP", farà que els populars es busquin el favor de la ciutadania espanyola amb campanyes que Arrufat recorda que tradicionalment els han funcionat.

stats