12-O
Política 12/10/2022

Torna la Castellana prepandèmia pel 12-O

Centenars de persones s'apleguen per seguir la desfilada militar amb escales sota el braç i 'rojigualdes' a l’esquena

2 min
Imatge d'un tanc de l'exèrcit espanyol que fotografien els assistents al passeig de la Castellana

Madrid"De veritat a la gent li agrada això?", pregunta una noia a la seva amiga mentre intenten fer-se un lloc entre la multitud que puja les escales de la parada de metro de Nuevos Ministerios, una de les que queden a prop de la plaça de Lima. Allà, a les onze del matí en punt ha de començar la tradicional desfilada militar que ha de recórrer tot el passeig de la Castellana, aquest any ja sense cap restricció per la pandèmia: hi desfilen més de 4.000 efectius militars, 150 vehicles i 84 aeronaus, i també la cabra de la Legió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dues amigues que s’han trobat al mig de l’aglomeració no porten cap bandera ni polsera amb els colors de la bandera espanyola i realment contrasten amb tot el seu voltant. Sobretot amb un grup d’adolescents de la zona alta de Madrid que porten la rojigualda a l’esquena, que agafen poques vegades el metro i prometen no tornar-ho a fer, massa gent. Realment és un fet que la crisi sanitària ha passat a la història si ho jutgem pel volum de persones que rodegen la Castellana, que torna als nivells previs al 2020. Tornen les escales i els tamborets sota el braç per intentar veure els blindats, la compra i venda de banderes espanyoles d’última hora i corejar l’himne a ple pulmó. 

"Viva España, viva el rey, fuera Sánchez", arrenca una noia, que rep els aplaudiments i la resposta unànime del seu voltant en forma de vivas. La consigna ha estat clara durant tot el matí, el mateix patró que l’any passat: xiular amb força Sánchez i aplaudir el rei Felip VI. El 12-O ha tornat a visualitzar la distància entre la Castellana i el govern de coalició.

Imatge del paracaigudista desplegant la bandera espanyola durant la desfilada militar del 12-O.

No s’ha endut, en canvi, cap xiulet el paracaigudista que aquest any portava la bandera per hissar i que durant el descens se li ha entortolligat entre les cames i ha tingut dificultats per obrir-la. Aquest cop no ha xocat contra cap pal d’un fanal com fa tres anys i tot plegat ha quedat en una anècdota.

stats