Política 16/04/2020

Torra aparca les eleccions i no en comunicarà la data quan s'aprovin els pressupostos

"Ningú entendria que ara hi hagués eleccions o es posés una data"

Quim Bertomeu
3 min
El president del Govern Quim Torra aquest migdia al Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, no comunicarà la data de les eleccions catalanes quan el 24 d'abril el Parlament aprovi els pressupostos del 2020. Això suposa un canvi de criteri respecte al guió que ell mateix va escriure a finals de gener després d'una nova disputa entre JxCat i ERC arran de la seva inhabilitació com a diputat. Llavors va dir que donava per esgotada la legislatura i que quan la cambra aprovés els nous comptes comunicaria la data en què els catalans tornarien a les urnes. "Aquesta legislatura no té més recorregut polític. Arriba al seu final", va dir en una compareixença el 29 de gener. No serà així.

En una roda de premsa aquest dijous amb corresponsals estrangers, el president català ha aparcat les eleccions. Feia dies que s'intuïa –"En l'últim que penso és en unes eleccions", va deixar escrit a Twitter fa pocs dies–, però avui ha fet oficial el posicionament. Ha argumentat que aparca els comicis perquè el Govern està "centrat en gestionar la crisi" del coronavirus. "Ningú entendria que ara hi hagués eleccions o es posés una data", ha dit.

Per una banda, és cert que l'impacte del virus ha obligat a suspendre comicis que ja estaven convocats com les eleccions basques i gallegues, que s'havien de celebrar el 5 d'abril i no es van fer. Per altra banda, però, un escenari plausible hauria pogut ser que el president hagués anunciat igualment la data i fixar-les ja per a la tardor. No ho farà, almenys en les properes setmanes. Per llei, la potestat exclusiva de fixar una data és únicament seva. Les últimes enquestes han reduït les distàncies entre ERC i JxCat, però els republicans segueixen liderant-les.

Així doncs, la legislatura a Catalunya continuarà avançant sense data de caducitat. La presidència de Torra, no obstant, no estarà exempta de possibles nous entrebancs més enllà de la gestió de la crisi del covid-19. El president segueix pendent de si el Tribunal Suprem ratifica la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) que el va inhabilitar i que, per tant, podria posar punt i final precipitadament al seu mandat.

ERC ho accepta amb matisos

Un cop el president Torra aquell 29 de gener va anunciar que posaria punt final a la legislatura, el seu soci de govern, ERC, es va mostrar partidari de no allargar-la fins a la tardor i volia els comicis abans de l'estiu. El covid-19, però, també els ha fet canviar de percepció. En una entrevista aquest dijous a l'ACN –prèvia a les paraules de Torra–, el líder d'Esquerra al Parlament, Sergi Sabrià, ja assegurava que el seu partit no pensava ara mateix en aquests comicis: "Nosaltres no tenim el cap en les eleccions". Com Torra, Sabrià ha assegurat que ERC concentra "tots els esforços" en la gestió de la pandèmia i que el país en surti "tan bé com sigui possible". Ara bé, sí que ha tornat a expressar que al seu partit li agradaria que el president pogués compartir amb ERC la decisió sobre el futur de la legislatura. No ho va fer al gener i tampoc ho ha fet avui.

Després de fer-se pública la posició de Torra, ERC ha encaixat la situació, en bona mesura perquè ja se l'esperava. Fonts republicanes consultades per l'ARA coincideixen amb el president que la "prioritat absoluta" és afrontar la crisi actual, salvar vides i ajudar els ciutadans. Ara bé, recorden que fa unes setmanes el president va donar per esgotada la legislatura i consideren que això "continua vigent". Així doncs, les mateixes fonts conclouen que cal centrar-se en la crisi sanitària, sí, però, un cop superada, insisteixen que "caldrà posar les urnes i renovar el contracte social amb la ciutadania".

El guió que al mes de gener es va escriure al Palau de la Generalitat ha quedat en un calaix. Ara caldrà escriure'n un altre. Torra hi tindrà tot el protagonisme, però ERC i fins i tot el mateix espai del president, JxCat, hi voldran dir la seva. I tot plegat, amb un ull sempre posat al Suprem.

stats