Política 02/01/2020

Torra comunica a Aragonès que el Govern no assumeix l'acord d'ERC amb el PSOE

El vicepresident, però, demana al cap de l'executiu català que s'impliqui en la taula de negociació

Núria Orriols / Quim Bertomeu
5 min
Pere Aragonès i Quim Torra en una imatge d’arxiu al Parlament.

BarcelonaReunió al més alt nivell per rebaixar la tensió que ha generat al Govern l'acord entre Esquerra i el PSOE. El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, han abordat aquest dijous a primera hora les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, després que els republicans hagin segellat un pacte amb els socialistes per a l'abstenció a canvi d'una taula de diàleg entre governs. La trobada, però, que ha començat a les 9 i ha acabat abans de les deu, no ha servit per acostar posicions. Fonts de Presidència expliquen que Torra ha traslladat a Aragonès que el Govern "no assumeix" l'acord entre Esquerra i el PSOE, que se circumscriu a un "pacte entre partits".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les mateixes fonts afegeixen que "qualsevol acord amb el govern d'Espanya ha d'estar gestionat i validat per la presidència de la Generalitat" i que "no es pot negociar res amb el govern espanyol al marge dels acords del govern català", que s'ha compromès –recalquen des de Presidència– amb "l'autodeterminació, l'amnistia i la fi de la repressió".

En aquest sentit, des de l'entorn d'Aragonès asseguren que el vicepresident li ha demanat a Torra que s'impliqui en la taula de negociació pactada amb els socialistes, en què el Govern podria defensar conjuntament l'autodeterminació. Tal com va avançar l'ARA, l'acord PSOE-ERC inclou que es formi aquesta taula de diàleg entre els dos executius i que se sotmeti a votació de la ciutadania catalana els acords que es prenguin. Una mesura que a Torra li sembla insifucient, ara per ara.

Des de Vicepresidència també han lamentat que des de Presidència es parli en nom de tot el Govern en una qüestió com aquesta -que divideix els dos socis- i han recordat que es tracta d'un executiu format per representants de dos partits, JxCat i ERC. "El Govern és de coalició, per tant ells no poden parlar en nom del govern com a veu única", esgrimeixen des de l'entorn d'Aragonès. Sigui com sigui, les mateixes fonts assenyalen que la trobada ha sigut "força cordial" i confien que Torra i JxCat "acabaran" on ara està ERC que és defensant la mesa de negociació entre governs.

Des de la direcció d'ERC, fan un balanç positiu de la reunió entre el president i el vicepresident i rebaixen la polèmica dels darrers dies. "Sempre hi ha més pa que formatge", resumeix un membre de l'executiva republicana. Així, si és pels republicans, aquesta nova polèmica serà una esquerda més de l'expedient de controvèrsies que acumula aquest govern de coalició, però no un motiu per donar per acabada la legislatura a Catalunya.

Votar sobre la independència

Des de Presidència afirmen que les negociacions amb el govern espanyol "han de permetre una votació clara sobre la independència". "Ningú s'ha mobilitzat de manera massiva per un nou Estatut ni cap millora de l'autogovern que no sigui la independència", sentencien. De fet, el president, en el seu discurs de Cap d'Any, ja va fer referència a això: "No hi ha cap solució real per a Catalunya que no impliqui reconèixer el dret d’autodeterminació i el seu exercici".

El pacte entre republicans i socialistes, que va transcendir dilluns, ha provocat una nova esquerda entre socis de govern. D'entrada, l'entorn del president ja va censurar que Torra se n'assabentés per la premsa i, després, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va criticar-ne obertament el contingut i es va mantenir en el no a Pedro Sánchez. "No confiem en promeses buides", va dir Borràs, i va afegir que "aquest acord no sortiria ratificat pel Parlament gràcies als vots de l'independentisme, sinó que potser ho faria gràcies als d'altres actors o majories".

La reunió entre Torra i Aragonès ha servit perquè el president conegui de primera mà els termes de la negociació amb Pedro Sánchez –que espera ser investit en segona volta el 7 de gener–, però no ha sigut suficient per consensuar una única posició dins l'executiu català.

Borràs alerta d'un avançament electoral a Catalunya

El mateix dia de la reunió entre Torra i Aragonès, Laura Borràs ha alertat que les conseqüències de l'acord ERC-PSOE podrien condicionar un avançament de les eleccions a Catalunya. "El que seria estrany és que hi hagués un soci que vol donar estabilitat al govern espanyol i, en canvi, vulgui generar inestabilitat al si del govern català", ha avisat en una entrevista a RAC1 recollida per l'ACN. I en declaracions a RNE, Borràs també ha assegurat que el president de la Generalitat, Quim Torra, participarà a la taula de negociació entre governs en funció dels "termes" del pacte entre republicans i socialistes. Segons Borràs, no es pot anar a una "cita a cegues" ni a "cronificar el conflicte".

Borràs ha dibuixat dos escenaris que poden portar a un avançament electoral. D'una banda, una inhabilitació de Torra. I d'altra banda, la possibilitat que sempre hi ha dins d'un Govern d'evocar a un avançament electoral quan hi ha "una fractura i una falta de confiança entre socis". "Que això pugui passar no vol dir que hagi de passar. Haurem de veure en quins termes es produeix tot i de quina manera el que acaba passant condiciona aquest escenari electoral", ha afegit.

Preguntada per la confiança entre Torra i Aragonès, Borràs ha afirmat que la confiança entre els dos "està vigent" però ha afegit que es veuran les conseqüències que pot tenir l'acord ERC-PSOE i "si es trenca la confiança en funció de les decisions que es prenguin".

Oposició frontal de la CUP

La CUP ha mostrat la seva oposició frontal a l'acord del PSOE amb Esquerra que permetrà la investidura de Pedro Sánchez i ha criticat "contribuirà a donar aire a la repressió, a reforçar la deriva recentralitzadora de l'Estat i a la vulneració sistemàtica de drets". Amb aquests termes s'ha expressat la formació anticapitalista en un comunicat, en el qual rebutja "fer creure que una reforma de l'Estat és possible". "Comporta un risc d’estancament i desmobilització evidents i contribuir a l'estabilitat del govern espanyol a canvi de gestos simbòlics desplaça del centre del debat l'exercici del dret a l'autodeterminació", ha denunciat la CUP.

Per a la formació de l'esquerra independentista l'acord d'ERC amb el govern de coalició de PSOE-Podem deixa "lluny" la resolució del conflicte polític amb l'Estat a Catalunya perquè "no situa el dret a l'autodeterminació, l’amnistia per les persones represaliades i els drets socials com a eixos principals per la seva resolució".

La CUP també critica que el pacte s'estigui desenvolupant en paral·lel al "joc amb els temps judicials sobre la [hipotètica] inhabilitació del president de la Generalitat Quim Torra, amb el posicionament del Tribunal Suprem respecte a l’eurodiputat Oriol Junqueras o amb la sortida d’algunes de les detingudes el passat 23 de setembre". "Semblaria que formés part d’un dels engranatges de pactes partidistes que s’estan donant al Govern de la Generalitat, al Congrés dels Diputats i l’Ajuntament de Barcelona al mateix moment pel control de les institucions i no per donar sortida als drets i necessitats de la gent", reblen els anticapitalistes.

stats