UNITAT INDEPENDENTISTA
Política 19/08/2019

Torra visita els presos a les portes del nou curs polític

El president es reuneix durant cinc hores amb els set dirigents tancats a Lledoners

Ruth Pérez Castro
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, a Lledoners en una imatge d’arxiu.

BarcelonaAmb l’arribada del mes de setembre s’obren les portes d’un nou curs polític que s’endevina frenètic. Per encarar-lo, el president de la Generalitat, Quim Torra, va iniciar fa setmanes una ronda de contactes amb l’objectiu de “refer la unitat estratègica” del sobiranisme. És en el marc d’aquestes trobades que el cap de l’executiu, després de rebre partits, entitats, sindicats i patronals per conformar una resposta conjunta a la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O, va visitar aquest dilluns els set líders independentistes empresonats a Lledoners. Una visita que, tal com va explicar Jordi Sànchez en una entrevista a l’ARA, no es produïa des de l’abril.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant gairebé cinc hores -des de quarts de deu del matí fins a superades les dues de la tarda- el president va reunir-se amb els dirigents de l’1-O al centre penitenciari de Lledoners. Allà, segons van explicar fonts pròximes a Torra, el president de l’executiu es va veure un per un amb tots els presos -Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva i Oriol Junqueras-, per copsar la seva opinió davant l’escenari que s’espera els pròxims mesos. El president ja s’havia reunit aquest cap de setmana amb l’exconsellera Dolors Bassa, empresonada a Puig de les Basses.

De moment, de la ronda de contactes que ha iniciat Torra encara no n’ha sortit una proposta conjunta sobre com respondre a la sentència, tot i que els últims dies hi ha dos conceptes que han anat prenent força entre els diferents agents independentistes: desobediència civil organitzada i manteniment de les institucions.

A les portes d’un nou curs

De l’escenari que arriba amb el nou curs en parlarà també aquest dimarts Torra en la conferència que impartirà al migdia a la Universitat Catalana d’Estiu, que se celebra a Prada de Conflent. En la xerrada, el president de l’executiu preveu anticipar algunes de les que, al seu parer, han de ser les línies mestres de cara als pròxims mesos, en què la sentència del Tribunal Suprem apareix com el gran repte que haurà d’afrontar el govern que ell presideix.

Més enllà de la decisió del Suprem sobre la sentència de l’1-O, els ulls estaran posats a Madrid també pel que fa al futur de la legislatura espanyola. En les pròximes setmanes s’ha de dilucidar si Pedro Sánchez aconsegueix ser investit o Espanya torna a anar a eleccions. Una qüestió que divideix els socis del govern català, ja que, mentre que JxCat va votar en contra del líder del PSOE, ERC es va abstenir.

Madrid, de fet, serà, una de les pròximes parades del president de la Generalitat. Tal com ha avançat l’ARA, Torra pronunciarà el 5 de setembre una conferència en el marc d’un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press. Serà el primer gran acte que el cap de l’executiu català faci a la capital espanyola des que va arribar al càrrec el maig del 2018. D’aquesta manera, el president de la Generalitat repeteix l’esquema de l’any passat, en què també va voler iniciar el curs amb una conferència política. En aquell cas, però, a Barcelona. Aleshores ja va fer una crida a la mobilització constant de l’independentisme.

stats