Política 13/11/2018

Torrent convoca tots els grups per instar-los a mantenir el "decòrum" al Parlament

El to de l'últim ple va ser aspre i va provocar queixes formals de JxCat, el PSC i Cs

Anna Mascaró / Marc Toro
4 min
Roger Torrent en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, ha respost aquest dimarts als escrits registrats pels grups parlamentaris de JxCat, el PSC i Cs, tots tres per protestar pel to que els diputats van mantenir durant el ple del passat 7 i 9 de novembre. En la seva carta de resposta, Torrent insta tots els grups a mantenir el "decòrum" al Parlament per "respecte a la institució" i a la "ciutadania", i ha convocat per demà una reunió amb totes les formacions per garantir un desenvolupament correcte de les sessions plenàries.

L'últim ple del Parlament, marcat per la recent publicació de l'escrit d'acusació de la Fiscalia contra els presos polítics, va ser aspre. Un dels moments de més tensió es va viure durant una interpel·lació del líder socialista, Miquel Iceta, al president de la Generalitat, Quim Torra, sobre les pagues extres dels funcionaris. "Avui vostès tenien una oportunitat d'or per humanitzar-se i tornar al camí d'una certa humanitat", va dir Torra a Iceta, provocant la indignació a la bancada socialista, i va afegir: "El seu cinisme regalima per l'escala noble del Parlament". Per la seva banda, JxCat va elevar una queixa formal a Torrent per l'actitud d'Iceta, que va lamentar que Torra es remetés a la ministra Meritxell Batet per respondre la pregunta sobre les pagues extra: "Li diria que cedís el seu càrrec a la ministra Batet, perquè tots hi sortiríem guanyant. Seria molt millor que vostè", va dir Iceta.

Finalment, Ciutadans també va decidir protestar la setmana passada contra JxCat i ERC, per comentaris sentits al ple: membres de tots dos grups independentistes van acusar els diputats taronges de manca d'"humanitat" per la seva insistència a denunciar suposats privilegis dels dirigents independentistes a les presons catalanes. Així, Cs exigeix que no es "deshumanitzi l'adversari polític".

Torrent ha respost aquest dimarts a tots els grups per igual i ha fet extensiva la carta a tot l'arc parlamentari. Segons el president de la cambra, cal trobar "l’equilibri entre la llibertat d’expressió imprescindible en l’activitat parlamentària i el respecte a la resta de representants del poble de Catalunya, defensin l’opció política que defensin". Si aquest equilibri no es troba, assevera, el reglament el faculta per "determinar la resposta en cada cas, ponderant la protecció del dret a la paraula dels diputats i el decòrum que haurien de mantenir".

La portaveu dels socialistes, Eva Granados, ha valorat la carta de Torrent en roda de premsa, en què s'ha mostrat satisfeta que "finalment" es produeixi la reunió: "Esperem que puguem arribar a consensos". "Les paraules són poderoses i quan les traslladen representants polítics i de la ciutadania això té conseqüències en el conjunt de la ciutadania", ha asseverat Granados, que ha lamentat que es "deshumanitzi" l'oposició, en la línia del que ja ha criticat Ciutadans. La portaveu socialista també ha considerat que Roger Torrent ha comès una "falta" per no haver actuat abans contra els "atacs personals o les desqualificacions".

Per la seva banda, la portaveu dels comuns, Susanna Segovia, ha aplaudit la iniciativa del president del Parlament per abordar les "baralles o picabaralles entre diputats" i comparteix la preocupació per aquestes "escenes"a l'hemicicle. Al seu parer, cal que tots els grups, als quals ha convocat Torrent, es posin d'acord amb el "to de les intervencions" a la cambra: "Es pot ser crític i vehement però no passar als insults, expressions agressives o atacs personals", ha opinat.

Per la seva banda, el número dos de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha considerat que són inadmissibles "els insults, el que s'està produint al ple, i el fet que per diversos grups separatistes es tracti de deshumanitzar els membres de Ciutadans i de rebot el seu electorat". En el mateix sentit, el diputat ha insistit que no accepta "lliçons de cortesia": "No és culpa nostra que el senyor Torrent donés suport a un senyor que té escrits supremacistes publicats, i nosaltres hem de portar al Parlament això que hi ha al carrer". D'altra banda, Cs ha sol·licitat "explicacions" sobre les "irregularitats" que va tenir lloc en el ple passat, com que "es colés una compareixença de Torra al Parlament i després respongués als grups el vicepresident", i a continuació "es donés només 3 minuts als partits de l'oposició per intervenir".

Preguntat sobre si, després que l'Audiència Nacional hagi rebutjat investigar els membres dels CDR Tamara i Adrià Carrasco per terrorisme, Ciutadans deixarà d'anomenar "comandos" els CDR, Carrizosa ha dit que "la connotació 'comando' no vol dir específicament terrorista, sinó 'tota reunió de persones' que especialment concertades cometen actes de violència amb una finalitat específica. No tots els CDR i les persones que els integren cometen actes de violència, però se n'han comès molts". Així, ha afirmat, "en la mesura que aquestes persones es concerten per alterar la seguretat pública entenem perfectament lícit anomenar-los 'comandos'".

La mesa debat els continguts del pròxim ple

La mesa del Parlament, així com la Junta de Portaveus, reunits aquest dimarts, han tractat l'ordre del dia de cara al pròxim ple, en què s'han valorat diferents sol·licituds de plens monogràfics de Ciutadans: així, la Junta de portaveus ha rebutjat per majoria la celebració d'un nou debat de política general, mentre que les peticions de l'equip taronja sobre els fets del 6 i 7 de setembre i un ple monogràfic de la infància s'han posposat.

En el proper ple del Parlament, es debatrà el projecte de llei vinícola del Govern; una proposició de llei del PSC sobre memòria democràtica i una altra del PP i Ciutadans sobre simbologia i llaços grocs. Finalment, el Síndic de Greuges presentarà un informe de 2017.

L'escrit de Torrent a JxCat, Cs i el PSC
stats