CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Política 11/01/2013

Torres implica l'amiga del rei en la trama Nóos

Cop d'efecte de Diego Torres en el cas Nóos. L'exsoci d'Urdangarin ha enviat correus al jutge que impliquen l'amiga del rei, la princesa Corinna, en actes que haurien servit per desviar fons públics.

Alicia Gutiérrez
3 min
NOU PERSONATGE IMPLICAT EN LA TRAMA La coneguda amiga del rei, la princesa Corinna Sayn-Wittgenstein, va participar en el Valencia Summit del 2004, un dels esdeveniments que va servir presumptament els responsables de l'Institut Nóos per desviar fons públics.

MADRID.L'endemà que el jutge del cas Urdangarin, José Castro, aixequés el secret de les investigacions sobre el desviament internacional de fons de la trama Nóos, l'exsoci del duc de Palma, Diego Torres, va llançar ahir un contraatac de calat i conseqüències encara imprevisibles. Acorralat per la descoberta -i el bloqueig- d'un compte obert a Luxemburg a nom seu i de la seva dona i en què el jutge va localitzar 950.000 euros, Torres va enviar al matí, a través del seu advocat, un escrit al jutjat amb còpia de diversos correus creuats entre un empleat de la trama Nóos i la princesa Corinna Sayn-Wittgenstein, el membre més cèlebre del cercle d'amics íntims del rei. Tot indica que després dels mesos de silenci posteriors a l'andanada de primavera, quan Torres va enviar al jutge una primera tanda de correus comprometedors per a la infanta Cristina i el rei, la guerra s'ha reactivat. Ho ha fet quan falten cinc dies perquè acabi el termini d'al·legacions contra la fiança de 8,18 milions exigida per la fiscalia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'antic professor d'Esade és el gran perdedor de les indagacions fetes a Suïssa i Luxemburg: mentre que el dipòsit bancari obert al gran ducat sens dubte li pertany, Anticorrupció encara no ha aconseguit proves incontestables que Urdangarin cobrés 143.000 euros a través d'un compte suís de la societat helvètica Artic SA, la titularitat real de la qual correspon al broker català Àlex Sánchez Mollinger, propietari de l'espanyola Numa Capital. En qualsevol cas, encara que Suïssa accedís a cooperar com ho ha fet Luxemburg, el fet que Torres ocultés 950.000 euros agreuja el risc de ser també imputat per delicte fiscal. En canvi, aquesta possibilitat s'allunya per a Urdangarin, atès que els pagaments procedents d'Espanya es van fer durant dos exercicis i l'import defraudat no arribaria en cap cas al mínim a partir del qual hi ha delicte. Sobre els dos pesen actualment quatre imputacions per delictes de malversació, prevaricació, frau a l'administració i falsedat documental. S'arrisquen a anar a la presó.

És en aquest context que apareixen els nous correus. El seu contingut prova com l'aristòcrata, que la primavera passada va acudir al controvertit safari de Botswana, va participar en la Valencia Summit del 2004, la primera de las cimeres turístico-esportives que van reportar a l'Institut Nóos 5,8 milions d'euros pagats pels eraris valencià i balear. L'important, però, no és el perquè, en qualitat de què i a canvi de què l'aristòcrata va participar en aquell fòrum. La clau és que Torres ha fet aparèixer en escena la dona que, per la seva connexió personal amb el rei, iniciada justament el 2004, ha sigut objecte d'especulacions, algunes més prudents, d'altres menys, sobre la relació que té amb el monarca.

Els correus de Corinna

En aquest cas, el missatge és la mateixa existència dels correus. Que el nom de Corinna Sayn-Wittgenstein aparegui associat a la trama Nóos, encara que sigui de manera col·lateral, presagia que Torres no està disposat a carregar amb el gruix de la culpa. I sembla anar dirigit no només a Urdangarin sinó a les altes esferes. Fins ara Torres s'ha negat a declarar davant el jutge. Però encara és una incògnita saber si el cop d'efecte de revelar les cartes entre Corinna i Nóos es traduirà en un canvi de posició que el porti a declarar davant el jutge per explicar la seva pròpia versió de la història. O per difondre més correus. Datats entre el 2 i el 3 de novembre del 2004 i escrits en anglès, els correus són acolorits i aliens al llenguatge protocol·lari o comercial. La seqüència s'obre amb un mail en què la princesa es dirigeix a un empleat de Nóos, Francisco Larreina, per agrair-li tot l'ajut que li ha prestat per al "nostre viatge".

La sèrie es tanca amb un altre correu, de Larreina a Mario Sorribas, home de confiança d'Urdangarin i apoderat d'Aizoon SL, l'empresa propietat del gendre del rei i la seva dona. En un to divertit, Larreina llança una pregunta a Sorribas, ara en castellà: " Mario, ¿crees que me podré casar con la señorita Corinna? " Sorribas respon: " ¡¡¡Ahí has estao [sic] torero , Francisco!!! Yo creo que este es el camino para llegar a cualquier parte del mundo ". En una missiva anterior, Larreina ja havia expressat a la princesa la seva devoció per la seva persona: "¡¡Es usted una mujer encantadora!! ", li diu, amb dos signes d'admiració de tancament, a la manera anglosaxona. Larreina agraeix a Sayn-Wittgenstein la seva assistència a la Valencia Summit del 2004 i li trasllada el desig que participi en la del 2005. " Much love " és la seva fórmula de comiat.

stats