Nadal i política

Torrons, ampolles de vi i bonsais: el Govern i el Parlament també reben regals

Institucions, organitzacions o ciutadans corrents envien obsequis, però cada vegada menys

2 min
La façana del Palau de la Generalitat decorada per Nadal

BarcelonaPer Reis, els catalans esperen rebre algun regal de Ses Majestats d'Orient. Però el cert és que unes altres autoritats, les civils, acostumen a rebre presents –tot l'any– per cortesia d'institucions, organitzacions, empreses i ciutadans corrents. Els diputats del Parlament de Catalunya i el president de la Generalitat no són una excepció i hi ha un registre que en fa un inventari i se n'ocupa. Ara bé, "no es reben tants regals com temps enrere, ha anat molt a menys", apunten diverses fonts parlamentàries, que constaten que actualment els obsequis són més aviat una cosa protocol·lària entre institucions i que han perdut molt de pes els dels ciutadans corrents. Però això no vol dir que no hi siguin. De fet, hi ha les tradicionals ampolles de cava i alguns altres força curiosos. Quins regals rep el Parlament i el president de la Generalitat? I el més important: què se'n fa?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sense que encara estigui tancat el registre dels regals del president Aragonès, fonts de la Generalitat detallen que els han arribat per aquestes festes torrons i dolços, postals, ampolles de vi i productes típics de diferents governs de comunitats autònomes de l'Estat. Però ¿qui se'ls queda? Els aliments es fan servir a la Casa dels Canonges per a visites institucionals, mentre que els altres presents van als arxius d'un magatzem del Parlament. De fet, també han rebut decoracions festives d'alguna ambaixada com la nord-americana, calendaris de diferents països i empreses i una bona pila de llibres d'autors clàssics grecollatins –i de no tan clàssics–, discs o il·lustracions. Tindran el destí del magatzem. I una olivera que espera ser plantada.

A la cambra catalana, en aquesta legislatura han rebut obsequis cridaners. Un bonsai enviat per l'Ajuntament de Santa Bàrbara ha passat a formar part del Parlament, juntament amb una reproducció del capitell de la capella de Sant Joan de l'Ajuntament de Torrebesses. Des d'una litografia del president Francesc Macià a càrrec del vilanoví Ferran Ferrer Margalet fins a una figura de Gegants de Catalunya que llueix l'ànima festiva del Principat i un quadre escultura de sant Jordi de la Fira Medieval de Montblanc.

També han rebut regals des de l'estranger: una figura de porcellana Höchster és un record del cònsol general d'Alemanya i una figura buddy bear –ós buddy– de Klio Karadim del Parlament de Berlín. De la Lliga Àrab hi ha el Llibre Patrimoni Mundial dels Països Àrabs i l'acompanyen obsequis de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia, a més d'escultures i medalles d'altres indrets.

Regals de valor

La cambra catalana també es pot quedar regals que van dirigits als diputats. L'article 22 del Codi de Conducta dels membres del Parlament estableix que no poden acceptar cap regal valorat en més de 150 euros, i en cas que el rebin l'han de lliurar al Parlament, que inclou en el seu inventari, consultable al portal de transparència. La que més obsequis rep sol ser la presidència en el curs de viatges oficials o visites protocol·làries.

stats