04/01/2016

La tossuda complexitat catalana

2 min
El 27-S l’independentisme va guanyar 
 En escons, però no en vots.

SubdirectorLa gran lliçó del post 27-S és que no només es necessita una majoria sòlida per assolir la independència sinó que a més cal que sigui políticament operativa. I les dues coses estan estretament relacionades. La lògica dicta que com més àmplia és la majoria més fàcil resulta convertir-la en operativa, i a l’inrevés, com més ajustada és més difícil és posar d’acord els diferents actors en joc perquè el debat sobre com fer-la créixer es barreja amb l’objectiu comú. Junts pel Sí estava pensat per resoldre les dues qüestions de cop, maximitzar el vot independentista i resoldre la governabilitat, però no en va aconseguir cap. Alguna cosa, doncs, va fallar. Un pacte amb la CUP hauria emmascarat la gran qüestió pendent: com superar el 48%? Però tard o d’hora hauria reaparegut. Repetir com un mantra que el 27-S va ser una gran victòria independentista pot servir per imposar un relat concret, però no canvia la fredor dels números.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La realitat paral·lela de l’unionisme

Per la seva banda, l’unionisme també viu en la seva pròpia realitat paral·lela: la de creure que el procés s’ha acabat i que algun dia tornarà la normalitat anterior, l’autonomisme i el peix al cove. No per insistir que el procés està mort s’esfumarà d’un dia per l’altre ni els votants de Junts pel Sí es passaran en massa a partits unionistes. És més, només cal saber una mica d’història per comprovar que subestimar i humiliar el catalanisme ha sigut sempre el motor d’aquest moviment polític. Però si alguna cosa caracteritza el nacionalisme espanyol és la capacitat de repetir una vegada i una altra els mateixos errors.

De tots els pronòstics que es poden fer només un respon al principi de realitat: això va per llarg. I guanyarà qui més s’aproximi a la tossuda complexitat catalana, que no es troba ni a Banyoles ni a Santa Coloma de Gramenet ni en cap carrer de cap ciutat concreta. I aquesta és la gràcia d’això que en diem Catalunya.

stats