Què diu el Codi Penal de la resta d'Europa sobre la sedició?

En els casos que analitza la Moncloa les penes es mouen al voltant dels cinc anys

2 min
Els manifestants de les 'armilles grogues' es concentren a Paris.

BarcelonaEl president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dijous al vespre que suprimiria el delicte de sedició i modificaria el de desordres públics i ho va justificar amb la idea que això acostaria Espanya als estàndards europeus en aquest tipus de delictes. Però com es tracten a Europa? Entre els casos que la Moncloa ha estudiat com a referència hi ha el francès, l’italià, l’alemany i el belga.

1.

França

La pena va dels dos als deu anys en funció de si el delicte es comet individualment o en grup i també de si és amb armes o sense.

2.

Itàlia

El càstig va dels sis mesos als cinc anys de presó. També hi ha el delicte d’instigació a desobeir l’ordre públic, que comporta de sis mesos a cinc anys.

3.

Alemanya

No hi ha un delicte homònim, sinó diversos que parlen de desordres públics i que tenen present si hi ha violència o no. Depèn de la gravetat dels fets, però pot anar des d’una multa fins a cinc anys de presó.

4.

Bèlgica

El càstig té una forquilla d’un a cinc anys si és sense armes. Si sí que n’hi ha, s’elevaria fins a una dècada de privació de llibertat.

5.

Suïssa

Sense agreujants, els delictes contra l’estat o la Constitució comporten menys d’un any de presó, però poden arribar a comportar-ne 3 en els casos considerats més greus.

6.

Portugal

Hi ha dos tipus penals equivalents. D’un a vuit anys de presó per resistència, i fins a tres anys en cas d’aldarulls per pertorbar el funcionament constitucional.

7.

Regne Unit

El delicte de sedició va ser formalment abolit el 2009. Es va considerar que ja hi havia altres lleis que cobrien aquesta qüestió. El 2019 una petició popular va demanar restaurar-lo, però no va prosperar.

stats