HORITZÓ ELECTORAL
Política 18/09/2020

Tremosa irromp en la cursa de candidats de JxCat

El conseller d’Empresa, de perfil econòmic, apareix com una nova opció

Núria Orriols / Gerard Pruna
3 min
El nou conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, durant una sessió de control al Parlament.

BarcelonaLa remodelació del Govern de Quim Torra ha situat en la primera línia de JxCat una nova cara visible: Ramon Tremosa. Aterrat només fa dues setmanes a la conselleria d’Empresa en substitució d’Àngels Chacón -l’única representant del PDECat-, ja apareix en les converses entre dirigents de Junts com un perfil que podria optar a ser candidat, i se suma així a les travesses de les quals ja fa temps que formen part els consellers Damià Calvet i Jordi Puigneró o la líder de JxCat a Madrid, Laura Borràs. Tremosa no és l’escollit per ser presidenciable, ara mateix no està decidit -s’han de fer primàries-, però es tracta d’un perfil que, com la resta, podria optar a ser el candidat efectiu de la llista al Parlament. Una candidatura que sempre comptaria amb el lideratge de Carles Puigdemont, probablement com a número u o dos, malgrat que l’expresident afirma que no ho ha decidit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller Tremosa és economista de professió -fins ara exercia de professor a la Universitat de Barcelona- i té una llarga experiència al Parlament Europeu. En aquesta legislatura ha assessorat el president Torra en matèria econòmica i va ser una de les claus en l’inici de l’exili de l’expresident Carles Puigdemont. És a dir, està ben connectat tant a Waterloo com a Barcelona. En l’últim llibre La lluita a l’exili (La Campana), Puigdemont explica que Tremosa va ser la seva persona de contacte l’estiu del 2018 per obrir un canal amb l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. També manté una bona relació amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, actualment empresonat, amb qui es va incorporar a les llistes de Madrid a les eleccions del 2019. Tremosa apareix a la cursa electoral després del divorci (encara no definitiu) de JxCat amb el PDECat. La seva predecessora, Àngels Chacón, era ja una de les dirigents que es perfilava com a candidata, tal com es preveu ara que sigui cap de llista a les eleccions si el Partit Demòcrata es presenta en solitari. Diverses fonts consultades de JxCat consideren que Tremosa podria evitar que el partit perdés suports del centre liberal, que és on espera esgarrapar vots el PDECat si finalment es presenta als comicis. De fet, el perfil del candidat dependrà també de com acaba la història amb David Bonvehí, ja que a JxCat li pot interessar posar l’accent en un perfil o altre en funció de si hi ha o no oferta electoral pròpia del PDECat.

Des del Govern també hi ha qui veu recorregut a Tremosa perquè pot marcar, creuen, un “contrapès” al vicepresident, Pere Aragonès, que és el responsable econòmic i serà el candidat d’ERC als comicis.

A la cursa de JxCat, però, hi ha altres corredors que es mantenen a la línia de sortida des de l’inici: Damià Calvet, amb un aliat de pes com l’exconseller pres Josep Rull; o Jordi Puigneró, que no genera rebuig a cap família dins de Junts i manté línia directa amb Puigdemont. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, també ha sigut un nom que s’ha posat diverses vegades sobre la taula, mentre que Laura Borràs apareix com una de les candidates amb més opcions si hi ha primàries obertes a la militància.

Les primàries, per detallar

A la ponència organitzativa de JxCat, que està en procés d’esmenes i s’ha d’aprovar el 3 d’octubre, detalla que tots els militants de JxCat “tenen el dret d’elegir i ser elegits” per a càrrecs de responsabilitat de partit i a les institucions a través de primàries. Ara bé, no desenvolupa res més: ni quants candidats s’escolliran -si només el cap de llista o més llocs de sortida- ni qui es podrà presentar. La mateixa ponència diu que el reglament de primàries serà elaborat i aprovat per la direcció de JxCat -si “s’escau” amb ratificació del consell nacional- i, segons fonts del partit, encara no està enllestida. De fet, el fet que el president de la Generalitat hagi descartat ara convocar noves eleccions posposa també l’elaboració d’aquest reglament per a més endavant. Per la Diada es va acabar el termini dels militants per presentar esmenes a les ponències política i organitzativa i fins demà hi ha temps per transaccionar-les entre la militància i la direcció. Les que no s’incorporin al text arribaran vives al 3 d’octubre si reben el suport de com a mínim el 10% dels afiliats, si no quedaran rebutjades. Serà a partir de llavors que JxCat constituirà els nuclis locals i el consell nacional del partit.

El fet que Torra hagi descartat eleccions ja, malgrat no ser la seva intenció inicial, ha donat marge a Puigdemont per enllestir el seu partit de cara a la cita a les urnes.

stats