Política 17/01/2019

El Govern presentarà una denúncia per les detencions sense ordre judicial a Girona

La Generalitat considera que l'actuació policial és inacceptable i vol que s'investigui si els fets són constitutius d'un delicte de detenció il·legal

Ara
2 min
L'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, al sortir de la comissaria de la Policia Nacional de Girona

BarcelonaDesprés de la jornada de detencions d'ahir a les comarques gironines, el Govern ha decidit interposar una denúncia contra la Policia Nacional per l'actuació policial "inacceptable" per veure si els fets poden ser constitutius d'un delicte de detenció il·legal. Fonts de Presidència han advertit que l'article 167 del Codi Penal castiga "tant el particular com el policia que faci una detenció fora dels casos que autoritza la llei".

"El dret a la llibertat és un dels fonamentals del nostre ordenament jurídic", han reiterat, ja que, més enllà de constar a la Constitució espanyola, "està expressament recollit en els textos de drets humans internacionals", com la Declaració Universal de Drets Humans (1948) o el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (1966) que, d'altra banda, estan subscrits per l'estat espanyol.

Així mateix, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, i el vicepresident, Pere Aragonès, demanaran explicacions a l'executiu espanyol per les detencions durant la reunió que mantindran a Madrid amb la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo. Detencions que, destaquen, "han afectat càrrecs públics i ciutadans i ciutadanes sense que hi hagi autorització judicial". De fet, segons ha confirmat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, a Ràdio 4, aquest serà el primer punt que posaran sobre la taula Artadi i Aragonès durant la trobada amb Calvo.

La decisió del Govern arriba després d'una jornada de mobilitzacions que continua avui a la Universitat de Girona, on una trentena de persones han passat la nit en suport dels arrestats.

Interior assegura que tant el jutge com la fiscalia coneixien l'operatiu

El Ministeri de l'Interior defensa que l'operatiu policial de dimecres a Girona pel tall de les vies de l'AVE en l'aniversari de l'1-O es va fer conforme a la legalitat. Fonts del ministeri reconeixen que les 16 detencions –entre els quals hi havia els alcaldes de Celrà i Verges- no es van fer per ordre judicial sinó que van ser detencions a iniciativa de la policia espanyola. Ara bé, asseguren que "en tot moment" es va comunicar l'operatiu tant al jutjat d'instrucció 4 de Girona com a la fiscalia. "La policia va actuar dins la legalitat i amb el coneixement del jutge i el fiscal", apunten aquestes fonts, que remarquen que el jutge estava informat dels detalls de l'operatiu. El Govern ja ha anunciat que denunciarà els fets perquè poden ser constitutius d'un delicte de detenció il·legal.

Després del tall de les vies de l'AVE l'1 d'octubre de 2018, la brigada d'informació de Barcelona va iniciar les investigacions per tal d'identificar els responsables que havien "participat activament" en l'acció. Segons Interior, es tracta d'una "infraestructura crítica" de l'Estat i va estar tallada durant dues hores. Uns fets que van acabar amb una denúncia per part d'Adif.

Ciutadans carrega contra el Govern

La diputada de Ciutadans Lorena Roldán ha carregat des del Parlament contra el Govern per la decisió d'interposar la denúncia. "Ens sembla greu que es qüestioni una actuació policial", ha considerat, però ha dit que Cs està "acostumat a què l'independentisme interposi querelles i denúncies cada vegada que no li agrada una detenció", i ha lamentat que es presenti "amb els diners de tots els catalans".

stats