Eleccions municipals
Política 20/03/2023

Trias, al Círculo Ecuestre: "Puigdemont m'ha dit que faci el que em doni la gana"

L'alcaldable es presenta com l'antítesi de Colau promovent una Barcelona d'"ordre" i diu que Borràs ha de fer una "reflexió" si és condemnada

4 min
L'exalcalde Xavier Trias en el col·loqui al Círculo Ecuestre

BarcelonaEl col·loqui que Xavier Trias ha protagonitzat al Círculo Ecuestre de Barcelona ha tingut tres protagonistes col·laterals: Carles Puigdemont, Laura Borràs i Ada Colau. L’alcaldable de Junts a la capital, que ha compartit un diàleg amb el periodista Joaquín Luna en aquest club privat de la burgesia, s’ha deixat anar aquest dilluns i, a més de jugar en el terreny de joc barceloní –on s'ha presentat com l'antítesi d'Ada Colau–, s'ha pronunciat més enllà de les fronteres de la capital catalana: ha parlat de l'operació Catalunya, de la seva relació amb l'expresident Carles Puigdemont i també sobre el futur judicial de la presidenta de Junts, Laura Borràs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les preguntes recurrents durant el col·loqui ha estat el seu vincle amb l'exili. "En Carles Puigdemont em diu: "«Fes el que et doni la gana»", ha ironitzat, deixant clar que té les mans lliures per fer i desfer respecte al seu partit, Junts. Segons Trias, l'"única ordre" que té de l'expresident exiliat –amb qui ha deixat clar que té una "relació afectuosa"– és que "guanyi les eleccions" a Barcelona.

Per complir amb aquesta missió, l'exalcalde ha afirmat que la seva fórmula és parlar de temes que afecten directament la ciutat i aparcar les sigles. Ara bé, això no vol dir que esquivi les preguntes que sobrepassen les municipals, com ha demostrat aquest dilluns. "¿És vostè el convergent moderat d'abans?", li han etzibat des d'un públic encorbatat i majoritàriament masculí. "Quan era un convergent moderat l'Estat es va inventar que tenia milions a Suïssa [...] i el Fiscal encara no ha actuat", ha sentenciat Trias, que ha afirmat que l'autor de l'informe apòcrif –en al·lusió a l'exministre Jorge Fernández Díaz– tampoc li ha demanat "perdó" tot i ser "catòlic". "¿És independentista?", li han qüestionat també des de la sala. "Sí, jo soc independentista. Ara bé, ¿ens la donaran? Segur que no. Per tant, la meva feina avui és reduir tant com pugui la dependència", ha replicat l'exalcalde.

Xavier Trias tampoc ha defugit pronunciar-se sobre el futur judicial de la presidenta de JxCat. Quan li han preguntat sobre si Laura Borràs s'ha d'apartar del capdavant del partit si és condemnada ha assegurat que haurà de fer una "reflexió" sobre si "perjudica o no" el partit mantenint-se a la presidència. "Jo soc partidari, en aquestes situacions, de ser generós", ha dit, tot i deixar clar que la decisió competeix a la formació i a ella mateixa. A parer de Trias, la presidenta del Parlament suspesa és una dirigent amb un caràcter "explosiu" i amb "personalitat". "Això porta avantatges i desavantatges [...]. S’ha de saber portar", ha acabat.

"Barcelona ha de ser una ciutat d’ordre"

Malgrat aquestes pinzellades, el col·loqui al Círculo Ecuestre s'ha centrat en Barcelona, on Trias ha deixat clar que el seu model no té res a veure amb el d'Ada Colau. "Soc l'únic que no seré alcalde amb els seus vots", ha afirmat, mostrant-se partidari de pactar amb el PSC –ha dit que no li faria res tenir Jaume Collboni com a tinent d'alcaldia– i també amb Esquerra. Això sí, sempre que fos per implementar un model de ciutat que encaixi amb el seu: "Barcelona ha de ser una ciutat d'ordre".

A partir d'aquí, ha començat a desgranar el programa. ¿Pobresa? "La lluita contra la pobresa es basa en crear llocs de treball ben retribuïts i no amb subvencions". ¿El tramvia per la Diagonal? "No el penso continuar". ¿Turisme de luxe? "El necessitem [...]; tot i que això no vol dir que no hi hagi turisme familiar o cultural". ¿Ocupar edificis? "L’alcalde de Barcelona ha de tenir clar que és un delicte". ¿Montjuïc? "¿Vostè ha vist mai una campanya de l’Ajuntament a favor del MNAC? És el museu més important del món en romànic".

Pel que fa a l'urbanisme, Trias s’ha mostrat partidari de "pacificar" alguns carrers, però ha advertit dels efectes contraproduents que, a parer seu, comportarà que a partir d'ara el carrer Girona i el Consell de Cent siguin de vianants. "A qui hi té un pis li ha tocat la loteria", ha dit, mentre que ha augurat, en canvi, que el que hi viu de lloguer "traurà fum" perquè augmentarà el preu. A parer de Trias, amb aquest pla Colau atempta contra l'"igualitarisme" del pla Cerdà, que es basava en la simetria entre tots els carrers de l'Eixample.

En relació a l'habitatge, l’exalcalde s’ha compromès a revertir la reserva del 30% de pisos protegits que ara l'Ajuntament obliga a fer a les noves promocions. "La idea no és especialment dolenta, però ha generat paràlisi. S’ha de compensar d’una altra manera", ha defensat, i ha arrencat un aplaudiment esporàdic d'un dels assistents al Círculo Ecuestre. Ara bé, també ha afegit que "en els propers 30 o 40 anys" l'Ajuntament ha de fer habitatge social a través de la concertació pública i privada per tenir oferta amb un preu més baix a la ciutat.

I és que Trias s'ha passat el col·loqui donant-ne una de freda i una de calenta al públic que l'escoltava. "¿Quina serà la primera mesura que farà si és escollit alcalde?", li han preguntat per acabar. "Anar a veure la fundació Arrels, que és qui s’ocupa dels sensesostre".

stats