El Tribunal de Comptes obre la fase d'enjudiciament de la causa contra l'1-O i l'acció exterior de la Generalitat

Margarita Mariscal de Gante dona per tancada la fase administrativa i la Fiscalia i les acusacions ja poden demandar

A.M.
2 min
Entrada del Tribunal de Cuentas, a Madrid.

BarcelonaEl Tribunal de Comptes ha donat per tancada oficialment la fase administrativa de la causa que manté oberta contra ex alts càrrecs de la Generalitat tant per l'organització de l'1-O com per l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. La presidenta del tribunal, Margarita Mariscal de Gante, ha enviat un escrit a les parts en què així ho especifica i, per tant, a partir d'ara la causa entra en la fase d'enjudiciament, moment en què tant la Fiscalia com Societat Civil Catalana (SCC) i Abogados Catalanes por la Constitución, parts acusadores, han de decidir si presenten una demanda per la via judicial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la providència, avançada per La Vanguardia i a què ha tingut accés l'ARA, la presidenta del tribunal anuncia a les parts que en un termini de nou dies els notificaran oficialment el pas a la fase d'enjudiciament. Mariscal de Gante ajunta les investigacions de la despesa per l'1-O i l'acció exterior i apunta a "presumptes irregularitats comptables". Les fiances que va reclamar el Tribunal de Comptes són de 4,1 milions d'euros per l'1-O i 5,4 milions per l'acció exterior, que es va avaluar en una altra acta de liquidació provisional. Pel que fa a aquests últims 5,4 milions, la magistrada no va acceptar els avals que havia presentat l'Institut Català de Finances per fer front a la fiança, imposada a una trentena d'ex alts càrrecs de la Generalitat. Les defenses van presentar un recurs contra aquesta resolució, que està pendent de resoldre's.

Aquesta resolució pot ser l'última de Mariscal de Gante, exministra de Justícia amb José María Aznar, a causa de la renovació dels membres del Tribunal de Comptes pactada entre el PSOE i el PP, que podria provocar un gir en la causa d'Exteriors, ja que serà substituïda abans de jutjar el cas. La renovació ha rebut aquest mateix dimarts la llum verda definitiva del Senat, després que el Congrés validés la setmana passada els altres sis consellers que corresponen a la cambra baixa, informa Europa Press. Dels onze membres que fins ara ocupaven l'òrgan –n’hi ha un, Lluís Armet, que va renunciar al càrrec el gener del 2018– només repeteixen dues: Enriqueta Chicano i Dolores Genaro, totes dues proposades pel PSOE.

stats