Política 14/10/2020

Dimiteix el jutge del TC Fernando Valdés després de ser processat per maltractaments

La seva plaça queda vacant i, com que deixa de ser aforat, el cas tornarà a la justícia ordinària

Ara
2 min
El magistrat del Tribunal Constitucional Fernando Valdés Dal-Re

MadridEl magistrat del Tribunal Constitucional (TC) Fernando Valdés ha presentat aquest dimecres la seva dimissió després que el jutge del Tribunal Suprem Andrés Martínez Arrieta el processés el passat 7 d’octubre per un presumpte delicte de maltractaments en l'àmbit familiar, concretament contra la seva dona. El president del TC, Juan José González Rivas, ha acceptat la renúncia i el cessament serà publicat en els pròxims dies al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Valdés perdrà així la condició d'aforat i, com que encara no s'ha obert judici oral contra ell, el seu cas haurà de tornar a mans de la justícia ordinària.

El magistrat, de baixa per problemes de salut, ha comunicat la seva decisió al jutge Arrieta, però també a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. La cambra baixa, que el va proposar el 2012, haurà de designar ara el substitut per a la seva plaça, que fins llavors quedarà vacant, segons informen a l'ARA fonts parlamentàries. Això significa que el TC comptarà amb un magistrat menys, passant de dotze a onze. La marxa de Valdés també resta un membre del sector progressista al tribunal, on ja hi havia una majoria conservadora pendent d'una renovació que no acaba d'arribar.

Des del novembre de l'any passat, tant el president del Constitucional com la vicepresidenta i dos magistrats més –un dels quals era Valdés– tenen el mandat caducat, però la seva substitució continua bloquejada per la falta d'entesa entre el PSOE i el PP. Després que el PSOE i Unides Podem hagin presentat una proposició de llei per desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), fonts del govern espanyol prometen fer tot el possible per fer el mateix amb el TC.

La família nega la versió del jutge

Valdés va ser detingut el passat 11 d'agost després que alguns testimonis alertessin la policia d'una forta discussió amb la seva dona al seu domicili de Majadahonda, des d'on ella –segons alguns testimonis– hauria demanat auxili. Arrieta va recollir en el seu escrit de processament aquesta discussió, que situa la tarda del 10 d'agost, i va detallar que, quan Valdés va detectar que persones que eren en un parc públic pròxim a la casa sentien els crits, el jutge va fer entrar la seva dona "de forma violenta" a l'interior de l'habitatge, on va continuar la discussió.

"Des de l'exterior, els vianants van percebre moviments bruscos i cops, que van determinar una lesió, no diagnosticada, al dors de la mà dreta de la dona", afegia el jutge. Tant el ja ex magistrat del Constitucional com la seva dona van negar la setmana passada qualsevol agressió física o psíquica. Una tesi que també sosté la filla de la parella, que ha exculpat el seu pare davant del jutge i ha rebutjat que hi hagués hagut cap maltractament. Amb el processament, Valdés s'enfrontava a una pena d'entre sis mesos i un any de presó o a treballs a la comunitat.

stats