Política 14/09/2017

El TSJC evita reclamar cap fiança als membres del Govern per l'1-O

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ordena tancar la web Garanties.cat i el formulari per als voluntaris del referèndum

Enric Borràs
2 min
Captura de pantalla de la web Garanties.cat

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no veu necessari, per ara, reclamar cap fiança als membres del Govern arran de la querella del fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, per haver tirat endavant el referèndum de l'1 d'octubre tot i els advertiments del Tribunal Constitucional. El fiscal havia reclamat que "s'acordin les mesures cautelars que s'estimin pertinents" per assegurar que els membres del Govern querellats paguin les quantitats que se'ls puguin reclamar, "incloent-hi l'exigència de fiança i, en el seu cas, embargament de béns" arran de l'organització de l'1-O. El tribunal no ho veu oportú perquè el cas encara és "incipient" i es faran més diligències, però no descarta que ho pugui fer més endavant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després del tancament de la web Referèndum.cat, que ha dut a una clonació massiva de la pàgina en tota mena de dominis, des de l'oficial ref1oct.cat als irònics referendum.ninja i referendum.legal, oberts per internautes, la justícia i els cossos policials no han escarmentat. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ordenat que la Guàrdia Civil prengui "les mesures tècniques oportunes" per deixar "fora de línia" i "deshabilitar" qualsevol accés via internet a les webs Garanties.cat i al formulari d'inscripció dels voluntaris del referèndum. Ho ha ordenat arran de la petició de mesures cautelars inclosa a la querella de Romero de Tejada.

El tribunal considera que les dues webs segueixen "el camí traçat pel Govern en clara confrontació objectiva amb les resolucions del Tribunal Constitucional, de clars indicis de criminalitat". Per això, insisteix, cal "autoritzar l'expulsió d'internet" de les pàgines web, "mitjançant el bloqueig dels enllaços".

A més, entre les mesures cautelars acordades, el TSJC també ha ordenat al mateix cos que informi de quins mitjans de comunicació han "inserit qualsevol mena de publicitat institucional o propaganda" del referèndum. El tribunal exceptua TV3 i Catalunya Ràdio, perquè s'entén que ja sap que han emès publicitat de l'1-O. Quan rebi la llista els enviarà, "immediatament", un requeriment perquè deixin de publicar aquesta publicitat, i els avisarà de "les eventuals responsabilitats en què podrien incórrer" si no s'aturen. No fa cap menció a cap possible sanció als mitjans que hagin difós propaganda del referèndum abans de rebre el requeriment.

La fiscalia reclamava que el TSJC avisés els directors de tots els mitjans de comunicació catalans que no podien difondre publicitat del referèndum, però el tribunal considera que la seva feina no és avisar que no es cometin delictes, sinó "salvaguardar qualsevol bé jurídic que s'hagi posat en perill de manera concreta i per subjectes determinats". Per això reclama la llista de mitjans que haurien difós aquesta propaganda, amb la intenció d'exigir-los que ho deixin de fer.

Mesures cautelars per la querella conta el Govern per l'1-O
stats