Política 09/02/2012

El Suprem condemna Garzón per unanimitat per les escoltes als advocats del cas Gürtel

El tribunal imposa al magistrat 11 anys d'inhabilitació per exercir com a jutge

Sílvia Barroso
1 min

BarcelonaBaltasar Garzón ha estat condemnat a 11 anys d'inhabilitació com a jutge pel Tribunal Suprem, que ha decidit castigar-lo per unanimitat del tribunal per les escoltes il·legals a què va sotmetre els advocats dels imputats del cas Gürtel. La sentència s'ha fet pública aquest dijous al migdia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la llei només ho permet en casos de terrorisme, Garzón, com a jutge instructor del cas a l'Audiència Nacional, va ordenar interceptar les converses dels imputats amb els seus lletrats durant les visites que els feien a la presó per preparar la seva defensa.

Durant el judici, Garzón va al·legar que ho havia fet per evitar que continuessin delinquint i va defensar que la llei l'hi permetia. Els set magistrats del tribunal que l'ha jutjat, però, no comparteixen aquesta opinió.

No va ser cap "error", sinó un "acte arbitrari"

El tribunal argumenta, en la sentència, que la decisió presa per Garzón destrueix de manera "devastadora" el dret a la defensa dels imputats, protegit per la Constitució espanyola, i que el jutge la va prendre sense cap indici que el fes sospitar de la suposada actuació delictiva dels advocats.

El text recorda que l'única excepció al dret a la confidencialitat de les converses entre imputats i advocats a la presó és per als casos de terrorisme, segons la doctrina del mateix Tribunal Suprem. Els magistrats entenen, a més a més, que Garzón era plenament conscient del que feia. I conclou: "No es tracta d'una interpretació errònia de la llei, sinó d'un acte arbitrari, ja que no està raonat, que desmantella la configuració constitucional del procés penal com un procés just".

stats