Política 25/12/2020

La triple dreta tanca files amb el rei davant les crítiques de Podem i els sobiranistes

El PSOE encoratja Felip VI a "continuar amb la renovació" de la Corona

G.p.
3 min
Felip Vi durant el discurs

BarcelonaCom era d'esperar, el discurs de Felip VI aquest Nadal ha tingut una acollida ben diferent en funció de la casa on era escoltat. Després d'una intervenció en què el monarca va evitar fer cap referència explícita als escàndols del seu pare i es va limitar a una velada referència als principis ètics i morals, la triple dreta ha tancat files amb el rei, mentre que Podem i els sobiranistes han carregat contra ell pels seus "silencis". El PSOE, en canvi, s'ha fet seu el discurs del monarca però l'ha encoratjat a "continuar amb la renovació" de la institució.

La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha destacat així el "ferm compromís del rei amb els valors ètics que els ciutadans reclamen a les institucions", i ha confiat que Felip VI "segueixi amb la renovació de la institució monàrquica que va començar al principi del seu mandat per convertir la monarquia parlamentària espanyola en una institució del segle XXI a plena satisfacció de tots els ciutadans".

Com sempre que hi ha debats sobre el rei, el discurs ha tornat a posar de manifest les diferències entre els socis del govern espanyol, ja que mentre el PSOE defensa la institució, Unides Podem carrega contra el fet que Felip VI no mencionés els assumptes tèrbols que envolten el seu pare. Així, el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, va subratllar ahir que el monarca va perdre l'oportunitat de "condemnar explícitament les activitats corruptes de Joan Carles I i la seva evasió fiscal", així com d'explicar "per què va amagar que com a mínim des del 2019 coneixia els negocis tèrbols del seu pare".

Com l'independentisme, que ha aprofitat la tradicional ofrena floral a Francesc Macià per carregar contra el discurs "buit" de Felip VI, també des d'Euskadi el PNB i EH Bildu han qüestionat el monarca per esquivar els assumptes més polèmics. Així, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha retret a Felip VI que "no s'hagi mullat" sobre els temes de corrupció o els vincles d'una part de l'exèrcit amb el feixisme, i la portaveu de Bildu a la cambra baixa, Mertxe Aizpurua, ha opinat que el missatge del rei "va ser més clarificador pel que no va dir que pel que va dir".

En canvi, des de la triple dreta el missatge després del discurs del rei ha sigut el de tancar files amb el monarca. El líder del PP, Pablo Casado, ha arraconat qualsevol referència als escàndols que afecten la monarquia espanyola, i ha valorat que amb el seu missatge Felip VI s'ha acostat a la ciutadania que està patint les conseqüències socials i econòmiques derivades de la pandèmia. "Va demostrar una vegada més la seva proximitat i sensibilitat amb els espanyols que ho estan passant malament", ha dit. Casado ha defensat la institució com a "símbol de la continuïtat i la permanència com a nació", i ha assegurat que Espanya "ha de seguir caminant unida, forta, i no admetrà les agressions dels que volen soscavar una història d'èxit".

També el líder de Vox, Santiago Abascal, ha evitat qualsevol al·lusió a les irregularitats al voltant de la monarquia, i s'ha limitat a destacar la part del missatge de Felip VI en què deia que Espanya "no és un poble que es rendeixi o es resigni en els mals moments".

Ciutadans celebra la "claredat" del rei

Des de Ciutadans, el líder del partit taronja a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha elogiat Felip VI per la "claredat" amb què, al seu parer, es va desmarcar dels fets que afecten el seu pare. "El rei va al·ludir clarament als fets i se'n va desmarcar reivindicant els principis ètics i morals per sobre de vincles personals i familiars", ha valorat Carrizosa. Segons ha manifestat el líder taronja, la seva formació subscriu el discurs de Felip VI, que ha qualificat de "propi d'un estadista" perquè "va tocar els temes obligats amb claredat i sensibilitat".

stats