Política 13/12/2020

El TSJC jutja aquest dilluns el conseller Solé per afavorir l'1-O quan era alcalde

La Fiscalia li demana un any i mig d'inhabilitació i 24.000 euros de multa

Quim Bertomeu
2 min
El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, en una imatge recent al Parlament

BarcelonaSegon membre del Govern d'aquesta legislatura que serà jutjat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Si el desembre de l'any passat Quim Torra va ser condemnat per la pancarta a favor dels presos del balcó de la Generalitat, ara li arriba el torn al conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé. En el seu cas, acusat d'afavorir el referèndum de l'1-O del 2017 quan era alcalde d'Agramunt.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant els dies previs al referèndum, que és el període pel qual se l'investiga, Solé era alcalde i un diputat de ras de JxSí. Però en els últims temps ha vist com les seves responsabilitats creixien. Primer va ser designat portaveu adjunt d'ERC al Parlament (maig del 2019) i després conseller en substitució d'Alfred Bosch (març del 2020), que va dimitir arran del presumpte cas d'assetjament sexual de la seva mà dreta al departament destapat per l'ARA. Mentre la responsabilitat política de Solé augmentava, el cas anava fent via las tribunals. Aquest dilluns començarà el judici.

La Fiscalia li demana un any i mig d'inhabilitació com a càrrec públic i 24.000 euros de multa per un delicte de desobediència al considerar que va promoure i afavorir la votació suspesa pel Tribunal Constitucional (TC), segons recull l'agència ACN. L'origen del cas prové de l'ofensiva que va llançar la Fiscalia General de l'Estat unes setmanes abans del referèndum, quan va ordenar obrir diligències contra més de 700 alcaldes que hi donaven suport. D'aquelles investigacions, ara mateix només en continuen obertes una quinzena.

A parer del fiscal, Solé va desatendre la prohibició del TC d'impedir el referèndum i va "permetre col·laborar" en la votació al seu municipi. En la seva interlocutòria d'obertura del judici oral, el TSJC esgrimeix que el 7 de setembre del 2017 Solé va promulgar un decret d'alcaldia donant ple suport al referèndum després que el Parlament aprovés la seva convocatòria.

En aquella tardor de vertigen del 2017, la delegació del govern espanyol a Catalunya va advertir tots els alcaldes que havien d'intentar impedir la votació arran de la suspensió decretada pel Constitucional, advertiment que Solé va rebre el 12 de setembre. Segons el magistrat instructor, Solé va cedir igualment una escola per poder votar i va prendre decisions com amagar diversos cops les urnes perquè no les trobés la Guàrdia Civil. Algunes d'aquestes decisions van quedar recollides a la revista municipal Sió. Segons el guió previst, el judici començarà a les 10 h amb la declaració de Solé. Després declararan tres testimonis, un de la defensa i dos proposats tant per la Fiscalia com la defensa.

"L'afronto amb tranquil·litat"

Aquest dilluns Solé comptarà amb el suport de dirigents del partit, del Govern i del Parlament, que l'acompanyaran fins a les portes del TSJC. Entre ells hi haurà el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, el president del Parlament, Roger Torrent, i la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta. Divendres el conseller es va referir al judici. Solé va explicar que l'afronta amb "tranquil·litat" perquè considera que "estar al costat de la ciutadania no és delicte". "La majoria d'alcaldes i alcaldesses ens vam posar al costat de la ciutadania i jutjar-me a mi es fer-ho al municipalisme", va argumentar. Solé es convertirà també en el segon alcalde jutjat per l'1-O. La primera va ser l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el novembre passat. "Tot Catalunya coneixia que s'havia de celebrar", va sostenir.

stats